Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helene Ripa berättar för SVT om beslutet att lägga av. Foto: Bildbyrån/SVT

Helene Ripa avslutar karriären

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges mest kända och framgångsrika paralympier berättar nu att elitkarriären är över.

– Jag känner att varken kroppen eller knoppen är där jag vill vara, säger Helene Ripa, till SVT Sport

Helene Ripa har haft de största idrottsliga framgångarna framförallt inom simning, längdskidor och kanot. Den absoluta höjdpunkten var på Paralympics i Sochi 2014 då hon på längdskidor tog hem ett silver och ett guld.

– Det var ett fantastiskt ögonblick. Jag trodde inte att det var möjligt men jag gjorde det, säger Helene Ripa.

Flera idrotter

Helene Ripa är 52 år och tvingades som 14-åring amputera sitt högra ben efter en cancerdiagnos. Efter operationen började hon efterhand att tävla inom simning och blev väldigt framgångsrik, bland annat 23 SM-medaljer varav 10 guld.

Hon fortsatte sen med längdskidor och senare med kanot. Det har resulterat i fin karriär som sträcker sig över fyra årtionden med stora framgångar.

– Jag vill alltid prestera på topp och jag vill vinna. Jag har inte längre den motivationen som krävs och i kombination med att min kropp inte riktigt pallar med så känner jag att det räcker nu, säger Helene Ripa.

”Stark grund att stå på”

VM guldet i kanot, sprint distans, 2018 smäller också väldigt högt. Utöver de här bedrifterna har hon mängder av mästerskapsmedaljer och topplaceringar på den digra meritlistan.

Vad väntar för dig nu som pensionär?

– Idag är jag stark i mig själv och vet att om jag plockar bort idrotten så har jag en stark grund att stå på utan den. Det finns mycket kvar att göra, så pensionär, nej, säger hon och skrattar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.