7000 kvinnor åker Tjejvasan

Publicerad

Ska Britta Johansson Norgren få revansch på Katerina Smutna? Eller ska Lina Korsgren ta sin första seger i Tjejvasan? Klockan 08.45 på lördag inleds den tre mil långa tävlingen från Oxberg till Mora. Tjejvasan sänds i SVT1 och SVT Play.

I fjol gick Britta Johansson Norgren för tredje raka segern men fick se sig besegrad av Katerina Smutna i spurten på upploppet. Ska svenskan, som leder långloppscupen före just Smutna, få revansch i år?

Ett stort hot mot de båda är Lina Korsgren, trean i långloppscupen som tog hem segern i Vasaloppets damklass i fjol och som i senaste långloppet tog en överlägsen seger före Smutna och Johansson Norgren. En vecka senare gör dessa tre sannolikt upp om segern även i Vasasloppets damklass.

Norska Laila Kveli vann Tjejvasan 2015 och ligger nia i långloppscupen, kanske kan hon överraska? Till andra bekanta namn hör Emma Wikén, som var med och tog hem OS-guldet i stafett 2014, Magdalena Pajala, som har OS- och VM-meriter i bagaget, och Maria Nordström som blev femma på 15 km klassiskt på SM.

Systrarna Kallur debuterar

Två åkare som knappast lär fajtas om segern men ändå får mycket uppmärksamhet på förhand är tvillingsystrarna Susanna och Jenny Kallur, som lämnat friidrotten bakom sig.

– Vi ser fram emot vårt lopp med skräckblandad förtjusning. Eftersom vi oftast har tävlat i distanser som tar 13 sekunder eller mindre så är det en jätteutmaning för oss, säger Jenny Kallur till Vasaloppets hemsida.

Även SVT:s alpina expert Maria Pietilä Holmner ska åka Tjejvasan.

Se loppet i spelaren ovan.

Så sänder SVT från Tjejvasan

Visa

08.45-10.45   SVT1
08.45-11.30   Play

Programledare: Maria Wallberg
Reporter: Cecilia Ingman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer