Förra friidrottsstjärnorna Jenny (till vänster) och Sanna Kallur (höger) ska tävla i Tjejvasan, som sänds i SVT. Foto: Vasaloppet/Ulf Palm

Systrarna Kallur kör Tjejvasan

Uppdaterad
Publicerad

Friidrottskarriären har de lagt bakom sig – nu vill systrarna Susanna och Jenny Kallur testa nya motionsformer. Därför ska de köra Tjejvasan – en sport som tidigare var förbjuden.

– För oss var det ”big no-no” med längdskidåkning, säger Susanna Kallur i tidningen Vasalöparen.

Tjejvasan är världens största skidlopp enbart för kvinnor och mäter 30 kilometer mellan Oxberg och Mora. Den 31:a upplagan avgörs lördagen den 23 februari 2019 och direktsänds i SVT.

Jenny Kallur avslutade karriären som häcklöpare 2011, tvillingsystern Susanna Kallur tog samma beslut 2017.

Vasaloppet

I tidningen Vasalöparen, som kommer ut på fredag, berättar de att de ännu inte har hittat helt rätt i hur de vill motionera nu. De testar sig fram, därför ska de köra Tjejvasan i vinter.

Men trots att de växte upp på Järlinden, inte långt ifrån Lugnets skidstadion i Falun, har de inte åkt särskilt mycket skidor.

– Vi åkte någon gång då och då tills vi var 13–14 år. Sedan blev det en lång paus. Jag har åkt tre gånger senaste fem åren, vilket är mer än Susanna har gjort, säger Jenny Kallur.

Längdskidåkning som motionsform passade helt enkelt inte ihop med sprinträningen.

– För oss var det ”big no-no” med längdskidåkning. Enda gången på året vi körde mindre sprintinriktad träning var i oktober, säger Susanna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet