Susanna tog farväl av sin publik med ett finallopp Foto: Jonas Ekströmer/TT

Dokumentären om en osannolik karriär

Uppdaterad
Publicerad

Hon är en av Sveriges mest folkkära idrottskvinnor. Nu blottar Sanna Kallur allt i SVT- dokumentären om hennes karriär.

I den 58 minuter långa dokumentärfilmen, som är gjord av tre medarbetare på SVT Dalarna tillsammans med SVT Dokumentär, får vi följa med under hela Susanna Kallurs karriär som häcklöperska.

– Genom vårt nyhetsarbete på SVT Dalarna har vi följt Sannas karriär under många år. När hon gjorde comeback 2016 så tänkte vi att detta måste bli en film. Det var så hela idén kom till, säger filmskaparna.

Dokumentärfilmen Sanna Kallur

Världens snabbaste kvinna över fem häckar

Från en späd gymnast från Falun till världens snabbaste kvinna på 60 meter häck 2008, ett världsrekord som fortfarande står sig. Och slutligen efter flera år av skadebekymmer gör hon en osannolik comeback till friidrottsarenorna och kvalar till OS i Rio 2016.

Filmen tar avstamp på EM i Belgrad 2017 där filmteamet får exklusiv tillgång bakom kulisserna under Kallurs sista mästerskap.

– Vi fick en unik möjlighet att följa med henne under den här perioden, förberedelserna inför EM och under den allra sista tävlingen, säger filmskaparna.

I klippet ovan kan ni se ett smakprov från filmen som är gjord av Gunilla Wikström, Jennifer Howgate och Niklas Hermansson på SVT Dalarna.

Dokumentärfilmen ”Sanna Kallur: från start till mål” sänds i SVT 1 kl 21:00 på långfredag den 30 mars.

Filmen finns redan nu på SVT Play och kommer även att finnas teckenspråkstolkad där.

Mer om Sanna Kallur:

Sanna har putsat det svenska rekordet i omgångar och vunnit 18 SM guld, 5 EM guld, hon har deltagit på 3 olympiska spel och hon har flera segrar i friidrottens högsta internationella liga – Diamond league.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dokumentärfilmen Sanna Kallur

Mer i ämnet