Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linn Sömskar vann SM-guldet i Skövde efter spurt mot Anna Dyvik. Foto: SVT

Linn Sömskar spurtade hem masstarten över 15 km

Uppdaterad
Publicerad

Linn Sömskar vann masstarten över 15 km klassiskt vid SM-veckan i Skövde. Hon hade en hård spurtuppgörelse med Anna Dyvik. Sofia Henriksson tog bronset och sin första SM-medalj på sju år.

– Det känns jättebra, det var det enda jag hade i huvudet sista varvet. Jag ville sätta upp en hyfsad fart, tänkte att jag hade en bra chans. Ingen drog på riktigt i den sista backen utan jag stakade bara på, där kände jag mig väldigt stark, säger Sömskar till SVT Sport.

Det var ett tjuv- och rackarspel på slutet.

– När ingen ville dra gick det lugnt, så lite lurpassning var det. Nu njuter jag av segern, säger Sömskar med ett leende.

Henrikssons första SM-medalj på sju år

Ut på det sista varvet, 3,75 km, var tre åkare samlade: Linn Sömskar, Anna Dyvik och Sofia Henriksson.

– Jag försökte gå med på det lättåkta partiet. Jag försökte gå i sista backen men hade problem med fästet och fick gå på armarna men blev stum i stället. Det var ändå bra. Linn var starkare än mig i dag, säger Dyvik.

Strax före upploppet fick Henriksson ge sig.

– Jag är jätteglad över min andra SM-medalj i karriären, det var sju år sedan senast. Jag känner att jag är på väg mot någonting i karriären. Det känns bättre än på många år, säger Henriksson som haft långvariga skadeproblem, framför allt med en fot.

In på upploppet var Sömskar först. Dyvik bytte spår men Sömskar kunde staka sig i mål som vinnare.

Det var fantastiska vinterförutsättningar i Skövde med hårda spår och gnistrande sol och hyfsat med snö på Billingen.

Till resultaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.