Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Calle Halfvarsson på 15 km fritt i Toblach. Foto: Bildbyrån

Efter skadan – succélopp av Calle Halfvarsson

Uppdaterad
Publicerad

Det var länge osäkert om han kunde fortsätta Tour de Ski.
Men Calle Halfvarsson bjöd på en styrkedemonstration i Toblach – och missade pallen med ynka sex tiondelar.
– Jag vaknade till liv i dag, säger han till SVT Sport.

Calle Halfvarsson startade loppet i ett långsamt tempo och enligt expert Blomqvist så såg det trögt ut för Calle i spåret.

– Han ser sliten ut, sade Anders Blomqvist efter 2,1 kilometer avklarade för Calle Halfvarsson.

Och att han skulle se sliten ut var väl ingen skräll. Halfvarssons uppladdning inför dagens lopp var en dubbel förkylning innan Tour de Ski och en armskada som höll honom borta från sprintheaten. Men Calle skulle få upp farten.

Ursinnig avslutning

Efter drygt fem kilometer gick det betydligt snabbare för Calle och trots att den svenske skidåkaren inte fick speciellt mycket tv-tid så kunde man i resultatlistorna se hur Calle klättrade uppåt. Ryssen Ivan Yakimusjkin hade satt ribban in över mållinjen och stod länge som ledare efter 15 km. Calle Halfvarsson var över mållinjen drygt sex sekunder efter Yakimushkin som tvåa, men då fanns fortfarande många bra åkare ute i spåren.

Men en efter en passerade mållinjen med sämre tider än Calle. Däribland högt förhandstippade norrmän såsom Hans Christer Holund, Johannes Kläbo och Simen Krüger. Sergej Ustiugov gick in med en riktig supertid och tog en betryggande ledning 22 sekunder ned till landsmannen Yakimushkin och i det läget var Halfvarsson trea. Men det fanns en man fortfarande ute i spåret som kunde hota, Aleksander Bolsjunov.

Calle Halfvarsson hade presterat en ursinnig avslutning på loppet och men Bolsjunov behöll sin ledning mot svensken ända in i mål. Till slut så skulle det endast handla om ynka sex tiondelar som höll Halfvarsson från pallen. Calle Halfvarsson stod alltså för sitt överlägset bästa lopp för säsongen när han med tuffast möjliga motstånd kom in som fyra på 15 kilometer i Toblach.

– Det var något helt annat i dag. Jag vaknade till liv. Jag kanske behöver gå ut lugnare än vad jag tror, sade Halfvarsson efter loppet till SVT Sport.

Och den armskada som störde Calle under sprinten var inte något problem i dag.

– Jag kände ingenting i armen under loppet.

Rysk triumf

När många norrmän misslyckades i spåret var det istället en ansenlig skara ryssar som gick desto bättre. Efter att alla åkare var inne mål kunde man utlösa en stor rysk triumf i resultatlistan. Sex ryssar på topp tio och en helrysk pall bäddar för ett härligt nyårsfirande för den ryska längdåkningsdelegationen.

Någon som inte hade sin bästa dag i Toblach var Johan Häggström. Häggström låg innan dagens lopp trea i totalsställningen men i dag kom svensken in som 77:e man över mållinjen, sämst tid av alla åkare för dagen.

– Det var inte min dag i dag. Det var inga incidenter eller så, jag kände bara att mjölksyran hängde kvar längre i dag. Formen finns nog där ändå så jag ser fram emot fortsättningen, sade Häggström efter loppet.

Näst bäste svensk var Jens Burman som kom in på tjugonde plats, 1.21 efter Ustiugov.

Härnäst väntar 15 kilometer jaktstart för herrarna som drar i gång på nyårsdagen vid 12.00

Se målgången för topp fyra i Toblach:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Målgången, topp 4, 15 km fritt i Toblach

Herrställningen i Tour de Ski

Visa

Efter tre av sju etapper:

1) Sergej Ustiugov, Ryssland, totaltid: 1.06.43,0.
2) Alexander Bolsjunov, Ryssland, +27,0 sekunder.
3) Johannes Høsflot Klæbo, Norge, +37,0.

Bäste svensk:
10)
Calle Halfvarsson, +1.34,0.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer