Leo Johansson vann i Gällivare. Foto: TT

Doldisen chockade alla – vann premiären på 15 km klassiskt

Uppdaterad
Publicerad

Max Novak vann Sverigepremiären på 15 km klassiskt förra säsongen.

Den här gången fick han och alla andra se sig slagna på distansen.

Ynglingen Leo Johansson, 22, dök upp från ingenstans och kammade hem segern.

– Det har känts bra nu några veckor, säger vinnaren till SVT Sport.

Gårdagens Sverigepremiär i sprint i Gällivare, där två åkare föll i finalen, vanns av Johan Häggström. Ett välkommet kvitto för 29-åringen som var klart starkast.

När det vankades premiär på 15 kilometer i fjol var det Max Novak som drog det längsta strået. Idag bjöd i stället, till mångas förvåning, Leo Johansson på briljant åkning och vann med tiden 35.38,0 – 7,1 sekunder före den schweiziska stjärnan Dario Cologna. Eric Rosjö var trea i mål, 20,9 sekunder efter vinnaren.

– Det känns riktigt bra. Det har känts bra nu några veckor. Jag var taggad på att åka och väldigt nervös. Jag fick höra tidigt att jag gick bra. Det var bara att åka på. Jag hade fokus på att åka stort och lyckades med det väldigt bra, säger Johansson till SVT Sport.

22-åringen ledde vid första och andra mellantiden och fortsatte sedan att imponera utan att tappa.

– Första loppet är alltid nervöst, man har aldrig någon aning var man står.

Du slog Dario Cologna i dag, hur var det?

– Det är riktigt stort, man har ju sett honom på tv, så det är ju riktigt bra.

”Tuff start”

Calle Halfvarsson startade starkt och låg trea vid första mellantiden, men sedan tappade han och halkade efter. Till slut landade Halfvarsson på sjätteplats, 48,5 sekunder efter Johansson.

– Det var tufft. Det var en tuff start, jag slet redan från start idag. Men jag gjorde en bra avslutning, säger Halfvarsson till SVT Sport.

Gårdagens sprintvinnare Häggström blev fyra, slagen med 39,3 sekunder.

Jens Burman tvingades bryta på grund av ryggsmärtor. Oskar Svensson och William Poromaa saknas vid tävlingarna i Gällivare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.