Foto: SVT

Karl-Johan Westbergs premiärmiss: ”Blev förvånad”

Uppdaterad
Publicerad

Karl-Johan Westberg åkte sprintstafett på VM i våras, men lyckades inte ta sig vidare från sprintkvalet i säsongsstarten i Gällivare. Det överraskade nog många – men det fanns en förklaring.

– Jag blev förvånad när jag kom i mål. Sedan fick jag veta att jag åkte på en opreparerad skida, säger han till SVT Sport.

Karl-Johan Westberg, 28, var inte bland de 30 främsta i sprintkvalet i Gällivare där det främst är svenska åkare. Han blev själv förvånad över den svaga tiden då han kom i mål.

– Jag blev förvånad när jag kom i mål, jag tänkte att det var segt bara. Sedan fick jag veta att jag åkte på en opreparerad skida. Det skapar osäkerhet. Men jag borde löst det ändå. Det är svårt att veta, säger han till SVT Sport.

Av misstag hade Westberg alltså en preparerad tävlingsskida och en så kallad träningsskida.

Hur stor skillnad är det att åka med en opreparerad skida?

– Jättesvårt att säga. Hade det varit blötföre är det stor skillnad. Men i de här förhållandena är det jämnt, men åtta sekunder efter…

Vad betyder det att du får en sådan här start i premiären?

– Det är sånt som händer, det går inte att gräva ner sig. Men det går inte att ljuga, det är en viktig tävling.

Westberg kommer också att åka helgens distanslopp i Gällivare.

KLIPP: Johan Häggström premiärsegrare i Gällivare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.