Foto: SVT

Maja Dahlqvist snabbast i kvalet i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

Maja Dahlqvist, Anna Dyvik, Jonna Sundling. Det var topp tre i kvalet då längdsäsongen drog igång med sprint på Sverigepremiären i Gällivare.

– Lite ringrostigt men helt okej känsla, säger Dahlqvist till SVT Sport.

De svenska sprintstjärnorna på damsidan visade form redan i kvalet i Gällivare. Trots att meriterade schweiziskor som Nadine Fändrich och Laurien van der Graaff deltog så blev det femdubbelt svenskt.

Maja Dahlqvist var allra snabbast och inom två sekunder bakom henne fanns Anna Dyvik, som satsar utanför landslaget, och Jonna Sundling. Ytterligare fem sekunder bakom fanns Johanna Hagström och Linn Sömskar.

– Jag tycker att det kändes som att jag kunde åka med ett lugn och inte stressa allt för mycket. Lite ringrostigt men helt okej känsla. Man vill hitta någon typ av lugn i åkningen och få kontroll på åkningen, säger Dahlqvist.

Sprintstjärnan Linn Svahn kommer att missa lejonparten av säsongen på grund av en axeloperation.

Persson bäst på herrsidan

På herrsidan var Anton Persson något överraskande snabbast. Tvåa bakom honom var Gustaf Berglund och trea George Ersson.

– Jag fick bra svar. Det var lite ringrostigt. Eftersom att det varit så många höjddygn har vi inte kört så mycket mot varandra så det var bra svar. Jag är jättenöjd, säger Persson.

De mer meriterade landslagsåkarna Marcus Grate och Johan Häggström var 12:a och 15:e.

– Det var lite ringrostigt. Det var lite ovant. Jag har haft en förkylning och jag har inte fått den uppladdningen jag velat men det är skönt att vara igång, säger Häggström.

Karl-Johan Westberg, som åkte sprintstafett på VM i våras, tog sig inte till finalerna då han slutade 32:a i kvalet.

Finalerna sänds i SVT1 och på SVT Play från klockan 12.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.