Anna Dyvik ska ta chansen i Gällivare: ”Tränarna har ingen aning om var jag står”

Uppdaterad
Publicerad

Hon har valt att gå sin egen väg utanför landslaget. I dag blir därför första gången på länge som Anna Dyvik får chansen att visa att hon förtjänar en plats i världscupen – med sikte på OS.

– Tränarna i landslaget har ju inte sett mig på hela sommaren, så de har ju ingen aning om var jag står, säger Dyvik till SVT Sport.

Anna Dyvik petades från VM och efter säsongen tog hon ett drastiskt beslut. 26-åringen valde att tacka nej till en plats i någon av landslagets träningsgrupper. I stället har hon gjort en egen satsning, vilket har gjort att hon har mått bättre både fysiskt och psykiskt.

– Det har passat mig väldigt bra, att få lite lugn och ro och göra den träningen som jag vet passar mig, säger Dyvik till SVT Sport.

Hon beskriver en vardag med mer livskvalitet: Hon har kunnat skaffa hunden Stella, hon har fått mer tid hemma – och hon har tränat mer än hon gjorde i landslaget.

– Jag har väl funderat ganska mycket på varför jag håller på med det jag håller på med, och för mig är det viktigt att känna mycket glädje. Tycker jag inte att det är svinkul, då tycker jag inte att det är värt att göra det. Därför har jag verkligen fokuserat på glädjen och lusten.

KLIPP: Dyvik: ”Har slutat fylla i min träningsdagbok”

Under förra årets Sverigepremiär i Bruksvallarna blev Dyvik tvåa i sprinten bakom Maja Dahlqvist. Ett resultat som gav henne en plats i vinterns första världscuptävlingar i Ruka.

– För mig skulle det betyda mycket att göra en bra säsong överlag, få många bra tävlingar. Och det är ju extra kul att tävla på världscup, så jag vill ju gärna göra många bra lopp där. Jag hoppas att det blir så, säger Dyvik till SVT Sport.

”Tränarna har ingen aning”

Men för att få chansen i världscupen, och kanske knipa en av de sista OS-platserna, måste IFK Mora-åkaren prestera direkt i Gällivare-premiären i dag.

– Det blir väl viktigt. Tränarna i landslaget har ju inte sett mig på hela sommaren, så de har ingen aning om var jag står.

Men hur mycket kontakt har ni haft?

– Nej, inte så mycket. De är väl upptagna med sitt.

Så de har inte hört av sig för att kolla läget?

– Nej, inte direkt. Men jag antar att de säkert har fått rapporter från diverse läger och sånt.

Byström har haft koll

Landslagschef Anders Byström berättar att han har haft viss koll på hur det gått för Dyvik under försäsongen.

– Det är en intressant åkare, hon har fått göra det hon vill i år. Det ska bli spännande att se vad det ger.

Vad behöver hon prestera för att kanske få vara med i Ruka?

– Vi vill se en toppnivå, vi har så pass bra damlag så det gäller att visa att man är i världsklassnivå faktiskt. Så tufft är det ju.

60 SEKUNDER: Experten: Därför är premiärsprinten så viktig

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.