Kalla överlägsen på 15 km – Stina tvåa

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla vann 15km fritt och tog därmed sitt 26:e individuella SM-guld, tjugo sekunder före tvåan Stina Nilsson.

Charlotte Kalla överlät det mesta av dragarbetet till andra åkare runt omkring men OS-hjälten var aldrig långt bakom. Först när Ebba Andersson gick upp i ledning blev det någon verklig fart på loppet och det tidigare samlade fältet sprack upp.

Med fem kilometer kvar var det bara fyra åkare kvar i tätklungan och Charlotte Kalla gick för första gången upp i ledning. Och den ledningen höll. I den första stigningen ut på det sista varvet (av tre) ryckte Kalla ifrån Stina Nilsson, som orkat följa henne längst, och kunde defilera in i mål som svensk mästare.

Höll sig till planen

Och efter målgång berättade Kalla att planen var att rycka just där hon gjorde, om benen kändes pigga.

– Det var en drömvärld att det skulle kännas bra, och det gjorde det, sade hon till SVT Sport.

Med många fler lopp kvar på schemat menar Kalla att det är viktigt att kunna slå på och av tävlingsnerverna, och hon ser mycket fram emot att tävla mer mot Stina och de andra.

– Vi ska göra det här tillsammans!

Stina Nilsson tvåa

Bakom Kalla gjorde tre åkare upp om silver och brons. Stina Nilsson krigade till sig silvret framför Jonna Sundling och Ebba Andersson.

Och Stina Nilsson var väldigt nöjd med silver. Efter en förkylning visste hon inte hur kroppen skulle svara.

– Jag fick verkligen gräva djupt efter det här silvret. Det var en vinst i sig att kunna spurta med de här belastade benen, sade hon till SVT Sport efter målgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer