Jonna Sundling var snabbast av svenskorna på upploppet. Foto: BILDBYRÅN

Jonna Sundling tvåa i Lahtis – spurtade ner Ebba Andersson

Uppdaterad
Publicerad

Anne Kjersti Kalvå vann säsongens sista världscuptävling i Lahtis.

Jonna Sundling blev bästa svenska på en andraplats efter en jämn spurt.

– Jag är jätteglad att avsluta världscupen så här. Det är det bästa klassiska distansloppet jag har gjort, säger Jonna Sundling.

Årets världscup i längdskidor avslutades under söndagen i Lahtis med distansen 20 km klassisk stil.

Det var masstart och sex svenskor på startlinjen. Emma Ribom hamnade tidigt efter, då hon tvingades ta av sig sin skida efter att Nadine Fähndrichs skida fastnat i hennes bindning.

Efter 7,5 km satte Kerttu Niskanen upp ett högre tempo, som sållade agnarna från vetet. Kvar i tätklungan fanns tre svenskor: Frida Karlsson, Ebba Andersson och Jonna Sundling.

Strax innan varvningen på 10 km föll Frida Karlsson och fick kämpa för att ta sig tillbaka till täten. Under sista delen av loppen var de sex åkare som följdes åt in mot stadion i Lahtis.

Sundling: Bästa klassiska distansloppet jag har gjort

Norska Anne Kjersti Kalvå gled ifrån och tog en ledning som hon inte släppte. Jonna Sundling spurtade, sin vana trogen, fint och kunde ta sig i mål på en andraplats.

– Jag är jätteglad att avsluta världscupen så här. Det är det bästa klassiska distansloppet jag har gjort. Har varit trea som bäst förut, säger Jonna Sundling och fortsätter:

– Jag kände inför säsongen att jag vill komma upp på pallen i distans, så det känns väldigt, väldigt kul. Jag hade bra material i dag och tackar vallarna för det.

Katharina Hennig blev trea, Ebba Andersson slutade fyra, Kerttu Niskanen femma och Frida Karlsson blev sexa. Ebba Andersson var inte allt för besviken med en fjärdeplats, efter att nyligen kommit tillbaka från sjukdom:

– Med tanke på de förutsättningarna jag har haft är jag inte allt för missnöjd. Jag känner att efter sjukdom så känns det ändå okej att vara fyra. Jag är hellre fyra på det här loppet än på VM, säger Ebba Andersson efter loppet.

– Det kändes som om jag slet ganska mycket under hela loppet. Jag var nere och ramlade någon gång. Jag hade lite för lite krafter kvar när det skulle köras om det, säger Frida Karlsson.

Resultat 20 km klassiskt masstart:

1) Anne Kjersti Kalvå, Norge, 51.04,3

2) Jonna Sundling, Sverige, +0,9

3) Katharina Hennig, Tyskland, +1,1

4) Ebba Andersson, Sverige, +1,3

5) Kerttu Niskanen, Finland, +3,3

6) Frida Karlsson, Sverige, +4,6

7) Heidi Weng, Norge, +23,6

8) Krista Pärmäkoski, Finland, +26,4

9) Laura Gimmler, Tyskland, +35,0

10) Anne Kyllönen, Finland, +37,3.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.