Storfavoriten Johaug överlägsen i VM-comebacken

Publicerad

Storfavoriten Therese Johaug höll för trycket och vann sitt första mästerskapslopp på fyra år överlägset. Johaug vann skiathlonen i Seefeld över 15 km med nästan minuten.
– Det är en dröm som går i uppfyllelse. Det betyder så otroligt mycket. Jag har sett fram emot det här mästerskapet i två år, säger Johaug.

Johaug släppte aldrig leendet efter målgången.

– Äntligen fick jag köra ett mästerskap igen, en av mina största upplevelser som idrottare, och så roligt att Ingvild fick ta sin första individuella mästerskapsmedalj. Det var en så fin laginsats, säger Johaug till SVT Sport.

Hon höjde armarna i en segergest på det soliga upploppet. Johaug skrek ut sin glädje när hon slängde sig i snön efter målgången.

Bakom ryckte Ingvild Flugstad Östberg åt sig silvret, strax före Natalija Neprjajeva och Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Frida Karlsson var närmast därefter som sensationell femma.

Therese Johaug: ”Äntligen fick jag köra mästerskap igen”

Östberg stolt silvermedaljör

– Jag är så stolt och glad. Det här har ännu inte gått upp för mig, säger Östberg.

Efter en kilometer gick Johaug upp i täten och tryckte på i uppförbacken. Bara de norska lagkamratarna Ingvild Flugstad Östberg och Astrid Uhrenholdt Jacobsen kunde följa med.

Vid den första varvningen inne på stadion efter 3,75 km var de efterföljande två norskorna och ryskan Natalija Neprjajeva bara tre sekunder efter Johaug som skärpte greppet om loppet när det blev ett nytt uppförsparti. Och sedan var det ren uppvisning. Johaug drygade ut hela tiden på väg mot målet.    

Johaug har ställt upp i tolv distanslopp den här säsongen och vunnit samtliga. Senaste internationella mästerskapsmedaljen för Johaug var VM-guldet på 30 km den 28 februari 2015 i Falun. 

Therese Johaug jublar vid målgången. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer