Anders Blomquist och Charlotte Kalla. Foto: Bildbyrån

Anders Blomquist: ”Fint att få vara med henne till slutet”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s expert Anders Blomquist har under många år följt Charlotte Kallas karriär från kommentatorspositionen.

Nu ska han ta den i mål under SM-veckan.

– Jag tror inte att det är någon som har betytt lika mycket för svensk damskidåkning, säger han. 

SVT:s expert Anders Blomquist har, tillsammans med Jacob Hård, kommenterat otaliga lopp under Charlotte Kallas karriär, allt i från när hon vann svenska folkets hjärtan med sitt ryck i monsterbacken under Tour de Ski 2008 till första individuella VM-medaljen i Falun 2015.

– Det har varit en ynnest och man är väldigt tacksam att få följa en så fantastisk idrottskvinna som har varit så otrolig duktig när det har varit som viktigast gång efter gång efter gång, och har burit mycket på sina egna axlar och klarat den pressen. Det har varit väldigt roligt och stort att få följa henne, säger Blomquist.

Charlotte Kalla meddelade i går att hon kommer avsluta elitkarriären efter säsongen och nu ska duon kommentera 34-åringens sista lopp under SM-veckan i Piteå.

”Kommer vara tomt”

– Jag tror det kommer kännas fint att få vara med henne till slutet efter en så otrolig karriär. Känner hon att hon är färdig så är ju det rätt beslut så klart. Det kommer kännas bra, lite ledsamt och sorgligt naturligtvis, men också väldigt fint på något sätt.

Kallas besked kommer bara ett par veckor efter att Therese Johaug meddelat att även hon är klar med elitkarriären, vilket innebär att två av de största damåkarna någonsin för respektive nation kommer saknas i skidspåren nästa säsong.

– Det som är fint med livet och med idrott är ju att det ofta fylls på med många nya, unga som får chansen och så utvecklas de och tar den. Men det är klart att det kommer vara tomt efter två så stora skidåkerskor som slutar, avslutar Blomquist.

Damernas 10 km klassiskt ser du på SVT1 och SVT Play från 14.15.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.