Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s expert Anders Blomquist kommenterade de uppmärksammade bilderna. Foto: Bildbyrån/SVT

Anders Blomquist om Magni Smedås gula kort: ”Solklar skridskoåkning”

Uppdaterad
Publicerad

Magni Smedås tilldelades ett gult kort efter att ha tagit flera skejtskär i Ski Classics-loppet Summit 2 Senja i söndags.

Något som borde varit en diskning enligt Astrid Öyre Slind. Men Anders Blomquist håller inte med.

– Av det man sett på bilderna tycker jag det var rätt med ett gult kort, säger han.

Magni Smedås Ski Classics-seger i söndags har skapat rubriker. Smedås tog flera skejtskär under slutet av loppet, vilket flera medtävlande uttryckt borde lett till en diskning.

Smedås tilldelades istället ett gult kort, något Anders Blomquist anser var rätt.

Ski Classics

– Det som gäller för juryn enligt de nya reglerna är att avgöra om det avgjort loppet eller har påverkat någon annan. Den här gången anser de att hon hade vunnit loppet oavsett, säger SVT:s expert.

Tror du hon hade vunnit loppet oavsett?

– Om det bara var det där så tror jag hon hade vunnit oavsett, men om hon använt skidskoskär för att komma ikapp så har det avgjort loppet och då är det en helt annan bedömning.

Är det en svår gräns att dra?

– Det är svårt för juryn att bedöma. Hur tidigt eller sent det sker, om det påverkar andra. Det handlar om gränsdragningar och ibland är det inte solklart utan i ett mellanregister. I det här fallet var det dock solklar skridskoåkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ski Classics

Mer i ämnet