Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se situationen: ”De borde titta på det” Foto: Bildbyrån / SVT

Astrid Öyre Slind rasar mot segraren i Ski Classics Magni Smedås

Uppdaterad
Publicerad

Astrid Öyre Slind rasar mot att Magni Smedås rundade regelverket när hon vann Ski Classics-loppet Summit 2 Senja i söndags.

– De (juryn) borde titta på det, det ska inte vara vår uppgift, säger Öyre Slind som slutade tvåa.

Se situationen i spelaren ovan.

När 1,8 km återstod av det 60 km långa loppet tog Smedås en sju, åtta skejtskär i rad, vilket upprörde tvåan Astrid Öyre Slind.

Ski Classics

– Hon tar sig ur svängen med skejtskär och tar i med armar och ben. Det blev alldeles för många skär. Att ta fart på det sättet är inte att hålla sig till reglerna, säger Öyre Slind till NRK.

Juryn noterade inte händelsen och tvåan Öyre Slind och trean Emilie Fleten gick gemensamt till den med ett klipp för att få saken utredd.

– Både jag och Emilie skickade in klippet och frågade: ”Är inte det här ett tekniskt fel?” De borde titta på det, men det ska inte vara vår uppgift, säger Slind, som understryker att det är frustrerande när juryn inte reagerar.

”Juryn måste ta initiativet”

Hon får medhåll av Lina Korsgren som är teamchef i Team Ramudden för Fleten, som vann Vasaloppet för en månad sedan.

– Det är det som jag ifrågasätter. Det ska inte behöva skötas av mig som teamchef. Juryn måste själv ta initiativet, säger Korsgren.

Juryn tar på sig att den var passiv och flera timmar efter målgången i hamnen i Finnsnes där Hurtigruten låg förtöjd fick Smedås ett gult kort.

– Det finns inga spår där och då kan man göra en riktningsförändring. Det är en förmildrande omständighet. Om det hade funnits ett spår där hade det varit en självklar diskning, säger juryns ordförande Fridtjof Rannem.

– Jag gjorde fel, erkänner Smedås som tillägger att skejtskären inte hade någon betydelse för utgången av loppet eftersom hon var överlägsen.

Resultat Summit 2 Senja, 60 km:

1) Magni Smedås, Team Eksjöhus, 3.10.33

2) Astrid Öyre Slind, Team Aker Daehlie, + 1.07,7

3) Emilie Fleten, Team Ramudden, + 1.08,8

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ski Classics

Mer i ämnet