Anna Jönsson Haag tillbaka – kör Ski Classics

Uppdaterad
Publicerad

Två dagar före säsongspremiären i Orsa meddelar Anna Jönsson Haag att hon är tillbaka i tävlingsspåret igen. 35-åringen ska tävla i Ski Classics för ett norskt team.

– Jag kommer dra på mig nummerlappen igen men det är inte på samma sätt jag har gjort förr. Nu är det mer med glimten i ögat, mer livsnjutning och väldigt mycket känsla av att vilja få endorfinkick av att ha tagit i och bli helt slut under en tävling, säger hon till SVT Sport.

I mars 2018 avslutade Anna Jönsson Haag sin elitkarriär. På meritlistan fanns bland annat OS-guld i stafett, OS-silver individuellt och flera VM-medaljer. Nu knappt fyra år senare ser hon fram emot att dra på sig nummerlappen igen.

– Förr hade jag bara mig själv att fokusera på, nu har jag en liten familj som är med på tåget. Det är en comeback att ta på sig nummerlappen men på ett helt annat sätt, som känns helt rätt och väldigt roligt.

Ska åka de fem första tävlingarna

35-åringen kör för det norska långloppsteamet Team Kaffebryggeriet med bland andra teamchef Vetle Thyli, som själv också tävlar i Ski Classics. Planen är att efter helgens premiär, även åka de fyra första tävlingarna efter årsskiftet.

– Det blir också en ny utmaning att ha med sig barnen och se hur det funkar. Men jag har saknat det där att vara ute tillsammans med ett lag, njuta av alperna och ha den där utmaningen som en tävling är.

– Det känns väldigt roligt att göra det på det här sättet och jag är väldigt färdig med att tävla för att försöka nå mästerskap som jag gjorde förr. Nu är det mer för upplevelsen och just den där känslan när man går över mållinjen och känner att: ”Åh vad jag har tagit i i dag. Gud vad gött det här var”. Den målbilden har jag framför mig, säger Jönsson Haag, som tidigare kört några av loppen som ingår i Ski Classics.

Gläds åt att tävla i ett lag

Helgens tävlingar i Orsa är första gången hon möter hela sitt nya team och hon understryker glädjen i att få tävla i ett lag igen och utmaningen med Ski Classics.

– Att få vara en del av ett team igen känns ju väldigt roligt och det känns lite stort att få äran att vara det. Sen tror jag att jag har otroligt mycket att lära om hur man tänker när man kör som team. Det är ju två tjejer till så jag tror att vi kommer lära av varandra, men det är det som är häftigt att man kör lite tillsammans.

”Tränar inte i närheten av vad jag gjorde förr”

Jönsson Haag ser fram emot helgens premiär och erkänner att väl på start med konkurrenter som bland andra Britta Johansson Norgren, Lina Korsgren och Marit Björgen, så lär såväl nerver som ”tävlingshornen” växa.

– Jag tror absolut att tävlingshornen växer ut men de är nog också lite motsvarande den formen jag har och den nivån jag ligger på. Jag har lovat att vara snäll mot mig själv och ta det för vad det är. Jag tränar ju inte i närheten av vad jag gjorde förr, och har inte den tiden eller vill inte ha det. Men jag ska ta i och njuta av att se vad min kropp klarar av med de förutsättningar jag ger den i dag.

LISTA: Här får du koll på långloppscupen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.