Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ida Dahl hade en tung dag och leder nu totalen med en ynka poäng. Foto: Bildbyrån/SVT

Mardrömslopp för Ida Dahl – tappade viktiga poäng i totalen: ”Nattsvart”

Uppdaterad
Publicerad

Ida Dahl hade en tung dag i Nordnorge och slutade tolva.

Nu väntar en rysare om totalen i morgon, där hon går ut med en (!) poängs ledning före norskan Magni Smedås.

– Det är svårt att få det mer spännande, säger Dahl till SVT Sport.

Dagens segrarinna Astrid Öyre Slind gick ifrån redan efter en mil, samtidigt som Ida Dahl tappade tätkänning i det tufft kuperade Reistadlöpet (40 km) i långloppscupen Ski Classics.

Avståndet växte sedan för varje stigning.

– Man lider med Ida. Det kan inte vara en rolig känsla för henne. Att tappa så mycket och veta att cupen hänger på det här, det är otroligt tufft mentalt, säger expert Britta Johansson Norgren.

Nu väntar rysare i morgon

Mot slutet av loppet åkte Ida Dahl upp sig från 16:e till tolfte plats.

Tätstriden blev en kamp mellan Astrid Öyre Slind och amerikanska landslagsåkaren Rosie Brennan, där Slind var starkast och spurtade först över mållinjen i Bardufoss.

– Det kändes ganska okej i början, men så fort jag skulle börja ta i så fanns absolut ingenting. Det var nattsvart kan man säga, det var bara att försöka ta sig i mål, säger Ida Dahl till SVT Sport.

– Jag tycker ändå att jag tacklade det ganska bra, det är lätt att man bara bryter ihop, men det blir inte bättre av att man packar ihop mentalt heller.

”Lite godis kanske gör susen”

Det innebär att en rysare väntar i morgondagens sista avgörande 70-kilometerslopp: Dahl kommer gå ut i en (!) poängs ledning före Magni Smedås, som i dag slutade fyra.

– Jag får hoppas att några timmar på sängen och lite godis kanske gör susen till i morgon. Man får bara vila och äta mycket och hoppas på det bästa, säger Dahl.

Totalställning inför avgörandet

1. Ida Dahl 2181

2. Magni Smedås 2180

3. Emilie Fleten 1984

Så delas poängen ut sista dagen:

1) 200

2) 170

3) 150

4) 130

5) 120

6) 105

7)100

8) 95

9) 90

10) 85

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.