Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ida Dahl kan säkra sin första Ski Classics-titel i helgen. Foto: Maria Wallberg, SVT Sport

Ida Dahls drag att tävla med covid kan säkra titeln: ”Med facit i hand har det gått bra”

Uppdaterad
Publicerad

Ida Dahl ställde upp i Marcialonga ännu inte återhämtad efter covid-19 för att inte tappa för många poäng i totalen av Ski Classics. Nu kan hon vinna sin första titel i långsloppsklassikern efter det draget.

– Det är ett stort mål och skulle betyda jättemycket, säger Dahl till SVT Sport.

Det var i slutet av januari som Dahl ställde upp i Maricalonga över 70 km trots att hon inte var helt återställd från den covid-sjukdom som fick henne att avstå La Diagonela i Schweiz veckan innan.

– Det är väl aldrig någon succé att tävla när man är småkrasslig och jag slet verkligen under Marcialonga när jag hade covid. Det är väl kanske ingenting jag kommer att göra om men för att vara med i kampen om den gula tröjan hade jag inte råd att missa två lopp eftersom jag också var sjuk helgen innan, säger Dahl.

Ida Dahl har de två senaste säsongerna varit tvåa i totalen i Ski Classics. Inför de två avslutande tävlingarna i Norge leder hon och kan ta sin första titel.

200 poäng för en seger

Hon leder med 55 poäng före tvåan Magni Smedås. Det är tack vare att de 195 poäng som Dahl körde in som fyra i Marcialonga som gör att hon leder totalen. Vinnaren i loppen i helgen får 200 poäng per seger, så 55 poängs försprång är inte mycket.

– Med facit i hand har det ändå gått bra så det är skönt. Jag är taggad och sugen på att tävla och det tror jag är det viktigaste, säger Dahl.

Inte bestämt hur skidorna ska se ut

Under lördagen ska Reistadslöpet över 40 km avgöras i Bardu i Nordnorge. Dagen därpå avgörs Summit 2 Senja över 68 km, ett lopp som körs för första gången. Båda loppen har enorma uppförsbackar där det krävs något alldeles extra för att orka staka utan fästvalla. 

– Det är alltid en avvägning när man kommer hit.  Det blir nog mycket föret som avgör och hur lätt eller svårt det är att få fäste, hur stavfästet är. Jag har inte bestämt mig ännu utan ska testa i morgon och se hur det känns.

1 april: Reistadslöpet 40 km. 10.00 sänds i SVT1

2 april: Summit 2 Senya 68 km. 09.05 sänds i SVT1

KLIPP: Ida Dahl spurtar ner Magni Smedås – vinner Tjejvasan (25 februari):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ida Dahl vann Tjejvasan efter stor dramatik på upploppet. Foto: SVT

Så delas poängen ut Norge:

1) 200 poäng

2) 170

3) 150

4) 130

5) 120

6) 105

7)100

8) 95

9) 90

10) 85

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.