Astrid Uhrenholdt Jacobsen tar på sig guldmissen. Foto: TT

Astrid Uhrenholdt Jacobsen tar på sig norska guldmissen

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla körde ifrån Astrid Uhrenholdt Jacobsen med 18 sekunder på andrasträckan och bäddade för det svenska guldet.

Nu tar norskan på sig guldmissen.

– Jag känner att jag var grunden till att det inte blev guld, säger Astrid Jacobsen till SVT Sport. Det är ju lite surt.

Ebba Andersson och Frida Karlsson såg till så att Charlotte Kalla kunde gå ut samtidigt som Astrid Uhrenholdt Jacobsen på tredjesträckan.

Där körde svenskan ifrån norskan med 18 sekunder och bäddade för guldet på fjärdesträckan där Stina Nilsson brottade ner Therese Johaug på upploppet. Efter fyra raka norska VM-guld i stafett-sammanhang bröt Sverige trenden när de tog sitt första någonsin.

”Jag var för svag”

Efteråt tog Jacobsen på sig guldmissen.

– Jag är nöjd vi gjorde så gott vi kunde, men jag känner att jag var grunden till att det inte blev guld, säger Astrid Jacobsen till SVT Sport. Det är ju lite surt.

– Jag trodde att det skulle bli tufft, det är subjektivt men jag tror att hon (Charlotte Kalla) kanske gjorde sitt bästa lopp för året – det såg jag inte framför mig.

Northug frågande?

I Norska TV2 satt Petter Northug som expert och följde loppet. Northug som själv var ett skickligt ankare på fjärdesträckan var besviken efter guldmissen – och laguttagningen.

– Varför använder vi inte Therese på en etapp där hon ska ordna ett försprång? Laguttagningen är en taktisk miss. På fem kilometer måste du ha en bra avslutare. Johaug på en tredjeetapp hade gått fortare än Kalla. I stafett är bara guld gott nog. Jag blir hellre tolva än att bli tvåa, dessutom i en stafett där Sverige vinner, säger Northug som hellre sett Maiken Caspersen Falla på slutsträckan.

Och även norske  damtränaren Geir Endre Rogn erkänner att den tänkta planen inte höll. För det var Sverige för bra. Men han vidhåller att beslutat att gå med Johaug på sistasträckan var det som kändes som det allra bästa beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.