Krista Pärmäkoski. Foto: Bildbyrån

Även Finland hoppar av världscupen före jul

Uppdaterad
Publicerad

Avhoppen från världscupen i längdskidor fortsätter att komma.

Nu har Finland valt att göra som Sverige och Norge.

Tidigare i dag kom beskedet att Sverige hoppar av världscupen före jul och redan i går kom samma besked från Norge. Nu har Finland valt att gå samma väg som sina nordiska grannländer.

– I Ruka fick vi tyvärr konstatera att attityden gentemot coronaviruset varierar anmärkningsvärt mycket från person till person. Den planerade bubblan höll inte, säger olympiska kommitténs överläkare Maarit Valtonen i ett pressmeddelande enligt Svenska Yle.

Världscuppremiären i Ruka ägde rum helgen som var.

Fis har inte kommenterat dagens avhopp

Valtonen hoppas att det internationella skidförbundet, Fis, tar ett större ansvar i frågan om hanteringen av coronaviruset.

– Vi vill absolut vara med och utveckla samarbetet mellan förbundet, arrangörerna och landslagen för att se till att alla evenemang arrangeras på ett säkert sätt, säger hon.

Finland har i nuläget inte fattat något beslut om Tour de Ski som drar igång 1 januari. Den närmsta tiden kommer landslaget att vid behov arrangera träningstävlingar i Finland.

Fis har än så länge inte kommenterat det svenska och finska avhoppet. Enligt Fis regelverk måste sju av de tio främsta tävlingsnationerna delta för att en tävling ska hålla världscupstatus.

KLIPP: Kläbo: ”Alla har ett ansvar – även Fis” (30 november 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.