Den avstängde skidåkaren Alexander Legkov. Foto: TT Bild

OS-avstänga skidåkare kan tävla i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

.

Men än så länge är de välkomna att tävla i den svenska längdpremiären i Gällivare om två veckor.

– Ska man börja tycka, tänka och misstänka – det blir konstigt för oss som arrangör, säger Stefan Nieminen, pressansvarig vid Gällivare-premiären, till SVT Sport.

Beslutet dröjer om huruvida de ryska skidåkarna Alexander Legkov och Jevgenij Belov, som stängts av på livstid från att tävla i OS, även ska förbjudas ställa upp i andra tävlingar.

”Får inte stänga ute åkare på eget bevåg”

Legkov och Belov är anmälda till längdskidpremiären i Gällivare om drygt två veckor. Ryssarna får ställa upp om inte Fis hunnit ta beslut innan dess.

– Vi måste rätta oss efter Fis och deras beslut. Det vi arrangerar är en Fis-tävling. Vi kan inte, får inte och ska inte stänga ute åkare på eget bevåg, säger Stefan Nieminen till SVT Sport.

– Ska man börja tycka, tänka och misstänka – det blir konstigt för oss som arrangör. Vi har inte de fakta som Wada, Fis och IOK har. Vi får lita på att respektive organ gör korrekta bedömningar.

Nieminen berättar att det genom åren varit mycket snack och misstankar kring vissa åkare. Men han har inte mottagit några reaktioner kring att den ryska duon i nuläget är välkomna att tävla i Gällivare.

– Egentligen ingen reaktion från andra åkare. Skidåkarna, eliten, rättar sig efter Fis beslut. De lägger inte särskilt mycket krut på att ge sig in i någon polemik eller debatt – de gillar läget.

Väntar med utredning

Internationella skidförbundet (Fis) tänker inte inleda sin utredning förrän Internationella olympiska kommittén (IOK) tagit beslut om ytterligare fyra ryska skidåkare som var med i OS i Sotji. Det beslutet förväntas komma i nästa vecka. Ryssland misstänks ha fuskat med skidåkarnas dopningsprover.

”När domarna i alla sex fallen har meddelats av IOK kommer Fis Doping Panel att granska dessa sex fall och utfärda de nödvändiga åtgärderna. De aktiva har rätt att få förhören omgående. Det kommer att tas hänsyn till att världscupen startar i slutet av november”, skriver Fis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.