Ber om ursäkt efter förvirringen i Tjejvasan

Uppdaterad
Publicerad

Det rådde under ett par minuter stor förvirring kring vem som vann Tjejvasan i lördags. Lina Korsgren fick kransen men blev sedan av med den till tvåan Britta Johansson Norgren för att åter få den.

– Vi har bett tjejerna om ursäkt, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund.

Kransmasen Gustaf Berglund, 22, själv elitåkare, var snabbt framme och hängde kransen kring halsen på Korsgren efter de 27,5 kilometer som kördes. Så långt såg allt bra ut.

– Vår tekniske delegat från skidförbundet och vår tävlingsledare Cathrine Mörk gav Gustaf klartecken att hänga på kransen. Sedan hände en intern kommunikationsmiss. En annan funktionär blev osäker om det blev rätt och rusade bort till tidtagningskuren som på grund av coronaskäl var låst. Personalen vred skärmen mot funktionären och pekade mot vad han uppfattade som Brittas namn, säger sportchefen Tommy Höglund till SVT Sport.

Vasaloppet

– Han styrde sedan om det på ett sätt som inte var tänkt.

Det var då Johansson Norgren fick kransen, samtidigt som tv-bilder visade att Korsgren vunnit med en dryg fot. Och den stora förvirringen uppstod.

Personalen satt inlåst i en kur

Men hur kunde den här funktionären göra om beslutet som två andra redan tagit ett korrekt beslut kring?

– Personalen i kuren satt ju inlåsta och pekade på Linas namn som den här funktionären uppfattade som Brittas namn, förklarar Höglund.

Det jag inte förstår är varför man inte reder ut vem som vunnit extra noggrant när Lina går runt med kransen?

– Det blev väl hetsigt och ingen fattade vad som hände.

Korsgren: ”De skulle kanske väntat lite”

Till slut fick Korsgren rättmätigt kransen.

– Det blir lite blandat när de var så snabba på att utse en segrare, de skulle kanske väntat lite, sade hon i SVT:s sändning.

Hur kunde man reda ut det?

– Bara man förstod vad som hade hänt och att man förstod att ett fel uppstått så rättade man till det igen. Man hade fotofinish och tillgång till allt. Det var inga tveksamheteter. Det var ett internt misstag. Jag lovar att det inte kommer att ske på söndag. Tjejerna vet vad som hände och vi har bett om ursäkt, säger Höglund.

På söndag körs Vasaloppet över 90 km, den mest klassiska skidtävlingen i Sverige och kanske i hela världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet