Björgen höll undan och vann i Falun

Publicerad

Marit Björgen har imponerat hela helgen i Falun och avslutade på bästa sätt när hon vann damernas jaktstart. Norskan hade 36 sekunder att gå på före de jagande bakom henne och det blev aldrig riktigt spännande. Jessica Diggins var närmast bakom, 16 sekunder efter.

Hon fick se sig slagen i går under damernas masstart där Krista Pärmäkoski var starkast på upploppet. Men i totalen var Björgen fortsatt i stor ledning och under dagens jaktstart gick hon ut först, 36 sekunder före Ingvild Flugstad Östberg som gick ut som tvåa.

”Fick trycka på hela vägen”

Det var dock inte Östberg som gav det en chans att komma ikapp Björgen, utan Jessica Diggins. Amerikanskan åkte bra, körde ikapp drygt 20 sekunder och var ensam tvåa i mål.

– Det kändes fantastiskt att stå som vinnare i dag, Jessica körde verkligen bra bakom mig. Det var tufft i dag, men jag är glad att jag var först i mål. Jag hörde att jag hade 45 sekunder till en början att gå på och senare under loppet bara 20, så jag fick trycka på hela vägen, sade Björgen efter segern.

Det blev kamp om tredjeplatsen där Sadie Bjornsen, Ranghild Haga och Astrid Jacobsen kom in på upploppet tillsammans – och gick i mål i den ordningen. Därmed dubbelt amerikanskt på pallen efter Björgen.

Kalla: ”Det var slitigt”

Charlotte Kalla var bästa svensk in i mål på en sjunde plats, 1.17 efter dagens vinnare.

– Det var slitigt i dag. Jag försökte kämpa på hela vägen och vi var en stor grupp som samlades i hop rätt fort, sade Kalla till SVT Sport efter målgång.

Imponerade gjorde Jonna Sundling. Den 23-årige svenskan kom in på en fin niondeplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer