Heidi Weng, Marit Björgen och Astrid Uhrenholdt Jacobsen med sina medaljer från 30 km fritt i VM i Lahtis 2017. Foto: Bildbyrån

Björgen hyllar Jacobsen: ”En bra förebild”

Uppdaterad
Publicerad

Astrid Uhrenholdt Jacobsen lägger ned längdkarriären. Då hyllas hon av tidigare lagkamraten Marit Björgen.

– Hon är en bra förebild för de allra flesta, säger Björgren till TV 2.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen, 33, vann sin senaste världscuptävling i Val di Fiemme i vinter. Men nu blir det inga fler VC-segrar eftersom att hon bestämt sig för att sluta. Uhrenholdt Jacobsen har under karriären vunnit ett OS-guld i stafett samt två VM-guld i stafett och ett individuellt sprintguld.

I stället kommer hon att satsa på den civila karriären då hon vid sidan av skidåkningen studerat till läkare. Och nu hyllas hon av tidigare lagkamraten Marit Björgen.

– Astrid har väldigt bra värderingar och hon är en bra förebild. Hon har stått upp för det hon trodde på, säger Marit Björgen till TV 2 och fortsätter:

– Astrid var väldigt tydlig och hon kunde sätta dig på plats så att du ibland blev lite mållös. Jag kunde vara rädd för att såra folk medan Astrid var väldigt tydlig. Hon menade inget illa med det, och det var bra med någon i laget som var tydlig med vad hon menade och stod för.

Även Heidi Weng hyllar Astrid Uhrenholdt Jacobsen:

”Tack för många härliga minnen. Lycka till med din nya vardag. Jag tar av mig hatten för dig”, skriver hon på Instagram.

Klipp: Dramatiskt när Jacobsen vann masstarten före Ebba Andersson (2 januari 2020).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.