Marit Björgen hyllade sin vallare och kysste sina skidor efter guldet på 10 km klassiskt. Foto: TT.

Björgen ville åka hem före start

Uppdaterad
Publicerad

Marit Björgen motsvarade sitt favoritskap med råge. Hon vann 10 km med 41 sekunder före Charlotte Kalla och utökade sin rekordsvit i VM-guld till 16 och fortsätter att ösa på i skidhistorien. Men det var väl nervöst före start. Norskan ville åka hem och bara glömma VM.

Det kostar dock på att motsvara förväntningarna från ett helt land och kanske ännu större krav från sig själv.

– Jag var så nervös och jag vill bara åka hem, varför utsätter jag mig för det här egentligen? Men det lossnade när jag testade skidorna och det är egentligen en bra egenskap. Nervositeten ger mig extra skärpa och jag hade inte åkt så bra utan den. Jag tog många sekunder på andra varvet, säger Björgen till SVT Sport och var förvånad över att hon drygade ut eftersom hon tyckte att hon höll ett jämnt tempo.

När sedan avståndet till Kalla ökade i jämn takt infann sig lugnet.

– Det var en skön känsla att få de tiderna, ler Björgen som gick ut tio minuter efter Kalla.

”Visste att det var möjligt”

Hon hade sett fram emot just det här loppet länge, en distans där Charlotte Kalla var regerande mästare från Falun 2015.

– Intervallstart är en av mina favoriter och jag visste att det var möjligt.

Nu har Björgen 24 VM-medaljer, varav 16 guld, på meritlistan. Dagens guld var det med störst segermarginal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer