Blomquist befarar fluordopning i vinter

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s längdskidexpert är oroad över att man inte kommer få ordning på testapparaten kring förbudet mot fluorvalla innan säsongen inleds.

– Det är uppenbart att man har problem. Säsongen står för dörren nu så det är ett orosmoment, säger Blomquist som befarar att det kan komma att förekomma en ny form av dopning i vinter – fluordopning.

Tanken är att Internationella skidförbundet, Fis,  ska kunna mäta om skidor har en valla med med otillåten mängd fluor med hjälp av någon form av apparat som ska kunna användas på världscupen.  Men ingen sådan fungerande apparat har ännu visats upp.

– I och med att man inte har en färdig prototyp ännu så är det omöjligt att uttala sig om den kontrollmetoden kommer vara tillförlitlig. Just nu finns inget och det är inte tillfredsställande, säger Blomquist.

Vilka risker ser du med det här upplägget?

– Om man fortsätter att driva fram ett förbud utan att ha en utrustning som kan kolla att förbudet efterlevs då bjuder man in till fusk och orättvisa tävlingar som skulle vara förödande för sporten.

Öppnar det upp för valladopning?

– Ja, det gör ju det. Man har lärt sig, där man kan fuska och risken att bli upptäckt är liten så finns det nationer, kulturer eller enstaka individer som kommer att välja att göra det. Och den risken är väldigt stor.

– Om det inte finns en fungerande testapparat så kommer vi tyvärr att få se väldigt orättvisa tävlingar. Då gynnar det länder som är beredda att fuska för att nå framgång.

Ser du ett kaos framför dig i vinter?

– Jag både hoppas och tror att man tar sitt förnuft till fånga och säger att det är ett bra beslut att förbjuda flour men vi har inte metoden och då kan vi inte göra det utan vi skjuter på detta ett år till tills vi får en bra implementering av en fluorfri skidåkning.

– Jag tror att de flesta ser riskerna med det här, men jag är lite förvånade att vissa är naiva och tror att det kommer att ordna sig utan en fungerande testapparat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.