Foto: Bildbyrån

Osäkerhet kring fluorförbudet – ”Lite störande”

Uppdaterad
Publicerad

Det närmar sig säsongsstart i vintersporterna och tanken är att fluorvalla ska vara förbjudet den kommande säsongen. Men än så länge är maskinerna som ska testa skidorna inte färdiga att använda.

– Det är lite störande att det finns en osäkerhet och att vi inte riktigt vet hur vi ska agera, säger längdlandslagets vallachef Petter Myhlback till SVT Sport.

Längdskidornas och skidskyttets världscup har premiär i slutet av november. Den alpina världscupen har premiär redan om en månad.

Alla kommer att påverkas av fluorförbudet, men trots det har det internationella skidförbundet (Fis) och det internationella skidskytteförbundet (IBU) nu skjutit upp de nationella förbundens första möjlighet att testa skidor med den nya tekniken. Testerna skulle göras den 23-24 september, men nu blir det i oktober istället.

– Innan alla landslag står på kö och testar sina skidor så bedömer vi att vi behöver göra mer finjustering och vi kommer att återkomma så fort som möjligt, säger IBU:s svenske ordförande Olle Dahlin till SVT Sport.

Dahlin ser inga större problem med att testtillfället har skjutits upp.

– Vi är tätt inpå säsongen, men det är redan klart att det är ett fluorförbud som gäller. Vad gäller att jobba med alternativa vallor och sådant så är det ingen skillnad. Det här gäller ju mätmetoden där vi ska checka att man följer reglementet, säger han.

Räknar ni med att ni hinner få till en tillförlitlig testapparatur i tid?

– Det är vår bedömning, men det viktiga gentemot aktiva är ju att det är ett fluorförbud som man får förhålla sig till, säger Dahlin.

”Det här skapar problem”

Fluorförbudet påverkar alltså både längd- och skidskyttelandslaget. Längdlandslagets vallachef Petter Myhlback öppnar för att hela förbudet kan bli uppskjutet tills nästa säsong.

– Man inser ju att det börjar bli väldigt ont om tid. Man får ju vara med åt alla håll, men vi är väl förberedda även om det skulle bli framskjutet. Om det inte blir en kontrollfunktion till vintern så kan man inte köra en fluorfri världscup, säger han.

Myhlback är öppen med att det börjar bli bråttom inför säsongen.

– Det här skapar problem för oss för vi har väldigt många skidor som vi måste säkerställa att är fluorfria. Det börjar bli riktigt bråttom. Det är lite störande att det finns en osäkerhet och att vi inte riktigt vet hur vi ska agera. Det är det största bekymret, säger han.

”Det är spekulationer”

Han tror ändå att det kommer att lösa sig till slut.

– Vi har valt att anpassa oss efter de regler som kommer och haft tilltro till att en organisation som Fis kan lösa det. Om de säger att det kommer att finnas en kontrollapparat den kommande säsongen så har jag valt att gå på den linjen.

Det har också pratats om att fluorförbudet och en eventuellt undermålig testning av skidor kunde leda till fusk, men det tror inte Myhlback. Han ser inte att skillnaden mellan fluorvalla och alternativen är så stor.

– Det är spekulationer. Vi har kört testverksamhet under hela våren och sommaren och jag tycker att de ersättningsprodukter som finns håller väldigt hög nivå. Sedan är det kanske i några problemfören där det kommer att vara en fördel att ha fluor. Då får man kanske som utföra fler tester när det blir sådant före, säger vallachefen.

KLIPP: Därför ska du bry dig om fluorvalla

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.