Blomquists varning: Banan kan vara för lätt för Nilsson

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilssons taktik i vinter har varit att avgöra tidigt.

Men banan i Seefeld kanske inte ger henne den chansen.

Enligt SVT Sports expert Anders Blomquist finns det fog för att banan är för lätt.

– Ja, för som hon har åkt i vinter har hon avgjort tidigt, säger experten.

Stina Nilsson har gått en kamp mot klockan för att bli tävlingsklar för VM-premiären. Före lårskadan som höll på att stoppa hennes deltagande i Seefeld tog hon fyra individuella världscupsegrar och avgjorde oftast med att rycka tidigt.

Efter skadan är formen oklar på 25-åringen. Och kanske talar kanske även banans utformning emot henne.

– Det är en ganska tricksig bana med mycket svängar som gör att det är svårt att ta sig förbi på ett naturligt sätt, säger Blomquist.

Vissa har sagt att banan kanske är för lätt. För lätt för Stina Nilssons taktik. Finns det fog för att säga så?

– Ja, så som hon åkt i vinter har hon avgjort tidigt. Så det är klart att en tyngre bana hade gett henne större chanser att avgöra på det sättet. Men nu vet inte hur hon är efter skadan. Hon är så svårbedömd nu. Men eftersom hon kommer till start finns det mycket kraft i henne, tror Blomquist.

”Aktiv i första backen”

Världens kanske bästa sprintlandslag ställer upp med fyra åkare som alla är medaljkandidater, enligt Blomquist.

– För Stina gäller det att vara aktiv i den första backen. Aktiv i benarbetet längs stadionområdet och stöta hårt i sista backen så att hon får en liten lucka när hon vänder om. För sedan är det en liten backe in mot upploppet och ett snabbt, kort upplopp.

– Det tror jag gäller för Hanna Falk också.

Starka avslutare

Maja Dahlqvist och Jonna Sundling är två andra svenska medaljhopp. Med starka avslutningar som sina främsta vapen.

– De har bra fart på slutet som spetskompetens och kan nöja sig med att vara tvåa, kanske till och med trea, vid sista kurvan och sedan ladda med sin teknik och starka lår.

På herrsidan plockar Blomquist endast ut Calle Halfvarsson som en möjlig medaljkandidat.

Men då ska allt stämma.

– Han måste ha bästa dagen och perfekta skidor. Calle har en extremt bra fart. Får han ett lopp där det flyter på och inte stökar för mycket är Calle en man för pallen. Även om många har åkt bättre i vinter. Han var ju på pallen här i för-VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.