Brons till heroisk Charlotte Kalla

Uppdaterad
Publicerad
Charlotte Kalla kunde inte göra något åt suveränen Therese Johaug men gjorde en heroisk insats på tremilen då hon gick från att vara totalt utmattad till pånyttfödd medaljör.
– I dag fick jag slita. Jag åkte på krafter som inte fanns, säger Charlotte Kalla efter loppet.

Åt de två ädlare medaljerna var det inget att göra. Therese Johaug vann guldet i ensam majestät och Marit Bjrögen var minst lika överlägsen tvåa. Men där bakom var dramatiken desto större när Charlotte Kalla svarade för en magisk upphämtning.

– Jag har sällan sett någon komma tillbaka så som Kalla gjorde i dag, säger SVT Sports kommentator Jacob Hård.

Kalla själv vet inte var hon fick krafterna i från.

– Jag försökte kämpa med det jag hade. Ett tag hade jag bara fokus på vätskestationerna. Det gällde att bita i och ta energi av brölet från de som peppade mig ute i backen, menar Kalla.

Verkade utslagen

Kalla såg totalt utslagen ut efter halva loppet. Hon hade ramlat två gånger och såg helt utpumpad ut i mördarbacken. Sedan hände något. En pånyttfödd Kalla började klättringen uppåt och sakta men säkert närmade hon sig bronsklungan. Med några kilometer kvar att åka drog Kalla i från konkurrenterna om bronset och sedan var det

– Kalla har kommit tillbaka in i matchen på ett anmärkningsvärt sätt, säger Jacob Hård.

VM är över för damerna och Charlotte Kalla tar fyra medlajer, det har ingen svenska gjort förut i ett VM.

– Det är fantastiskt att sluta med ett brons så här. Jag vet inte hur jag ska fira. Genom att samla energi kanske, avslutar Kalla.

Sofia Bleckur svarade för ännu en fin insats och slutade femma.

– Hon åker härifrån med ett silver och två femteplatser, vem hade kunnat drömma om något sådant?, säger Jacob Hård.

Anna Haag slutade på plats 14 och Emma Wikén 25:a.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

VM i Falun

Mer i ämnet