Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bolsjunov vann femmilen Foto: Bildbyrån

Bolsjunov vann femmilen efter spurtuppgörelse

Uppdaterad
Publicerad

Jens Burman hängde med i tätklungan i många kilometer under femmilen på Holmenkollen. Med drygt tre kilometer kvar körde dock Alexander Bolsjunov och Simen Hegstad Krüger hårt och spräckte fältet. Det blev sedan en spurtuppgörelse mellan de två.

Efter 40 kilometer var det fortfarande en stor tätklunga där både Jens Burman och Daniel Richardsson fanns med. Efter skidbytet var Burman ut som 16:e åkare och var på femteplats efter 40,1 kilometer då 15 åkare var inom tio sekunder från täten.

Bolsjunov grillade sedan fältet hårt men Burman, liksom ett tiotal andra åkare hängde på och var fortsatt i toppklungan med drygt tre kilometer kvar. Då sprack fältet upp något och det blev en liten lucka för fem åkare, där Burman tappade.

De sista kilometerna grillade ryssen Alexander Bolsjunov och norrmannen Simen Hegstad Krüger varandra. På upploppet var ryssen den starkare av de två och han försvarar därmed sin titel från förra året.

”Orkade inte riktigt”

Burman slutade till slut åtta, 26,7 sekunder efter segraren. Daniel Richardsson blev 21:a.

– Jo då det kändes bra i dag. Jag orkade inte riktigt på slutet så det var lite tråkigt. Men jag tyckte jag fick till ett bra lopp utifrån förutsättningarna, så det får jag vara nöjd med, säger Burman till SVT Sport.

– De skidorna jag körde på från början var väldigt bra fäste på och jag kunde åka avslappnat på dem. Det var lite sämre glid ju fler varv man åkte men jag tyckte jag kunde hänga på lätt i gruppen och tänkte byta inför de två sista varven.

Klipp: Golberg faller – då kraschar åkarna bakom

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Golberg faller – då kraschar åkarna bakom: ”Aj aj aj!”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer