Jens Burman stod för en fin insats på 15 km klassiskt. Foto: Henrik Montgomery/TT

Burman överraskade – bäste svensk efter Poromaas stavbrott

Uppdaterad
Publicerad

Jens Burman stod för en fin insats i skymundan och gick i mål som bäste svensk på en åttondeplats.

William Poromaa slutade tia – efter ett stavbrott.

– Vi fick riktigt bra lopp av herrarna i dag, säger landslagschefen Anders Byström tilll SVT Sport.

De svenska herrarna stod för en fin insats när 15 km klassiskt avgjordes under fredagsmorgonen.

Bäst av alla var lite oväntat Jens Burman som gick i mål på en åttondeplats.

– Klassiskt har ju inte alls funkat den senaste tiden så det har varit lite uppgivet. Men i dag funkade det bra, framför allt på det andra varvet och mot slutet så det bådar ändå gott, det känns som att det har lossnat litegrann, säger Burman till Kanal 5.

Poromaa fick gult kort

Hans taktik inför loppet var glasklar – och den gav resultat.

– Det är ganska tufft med den sega snön och höjden och banan så min plan var att öppna kontrollerat så jag inte går ut för hårt och får svårt att återhämta mig. Jag öppnade väldigt kontrollerat och sen försökte jag bara hålla farten och det var en bra taktik för mig i dag, säger Burman som ser ljust på framtiden.

– Kroppen har känts bra men på skiathlonen kändes den klassiska delen inte alls bra, jag hade väldigt svårt att åka och jag har inte känt den känslan förut, men i dag funkade det ändå väldigt bra och det känns som att det är på väg uppåt.

Strax bakom Burman i resultatlistan, på en tionde plats, hittade vi William Poromaa – som ställde till det under slutet av loppet när han krokade ihop med Andorras Ireneu Esteve Altimiras, bröt en stav, fick ett gult kort och tappade en hel del sekunder på kuppen.

Landslagschefen nöjd

Landslagschefen Anders Byström är nöjd med herrarnas insats på fredagsmorgonen.

– Vi fick riktigt bra lopp av herrarna i dag, Jens har varit osäker på hur han står sig, jag tycker loppet han gör är jättebra, han avslutar bra också, det bådar gott inför både stafett och femmil, säger han till SVT Sport.

William Poromaa som slutade på tionde plats får också mer än godkänt.

– William gör ett riktigt bra lopp igen, vi hade bra drag i dag tycker jag, säger Byström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.