Iivo Niskanen var överlägsen på 15 km klassiskt. Foto: Bildbyrån

Niskanen överlägsen på 15 km klassiskt

Uppdaterad
Publicerad

Det började som en duell mellan de två förhandsfavoriterna Iivo Niskanen och Alexander Bolsjunov på 15 km klassiskt. Sedan växlade Niskanen upp och vann överlägset och tog sitt tredje OS-guld i karriären. 

Utslagen i målfållan gjorde han en segergest liggande på rygg.

– Jag kände pressen att ta det här guldet i dag. Av de kanske senaste 16,17 loppen på 15 km klassiskt med individuell start har jag varit på pallen 14 gånger, säger Niskanen enligt Reuters.

OS i Peking 2022

Därmed följde han upp storasyster Kerttu Niskanens silver från igår, då hon var blott 0,4 sekunder efter Therese Johaug på 10 km klassiskt.

– Niskanen åker brutalt bra idag. Vilken form han är i, säger SVT Sports expert Mathias Fredriksson.

Bolsjunov såg ut att utmanas om silvret av Johannes Hösflot Kläbo, som körde snabbast av alla den sista halvmilen, efter att bra disponerat lopp men kunde vända och säkra silvret 23 sekunder efter Niskanen. Kläbo var 37 sekunder efter som trea.

– För mig betyder det lika mycket som ett guld. Det har tagit tid att få en medalj på den här distansen och att klara det i en intervallstart med tidigt startnummer och få köra själv gör att jag är otroligt nöjd, säger Kläbo till NRK.

William Poromaa bröt en stav, krokade i Andorras Ireneu Esteve Altimiras, på den senare delen av loppet och tappade ganska många sekunder och fick dessutom ett gult kort för obstruktion. Vid 10,5 km var han exempelvis 20 sekunder före Jens Burman. Vid 13,8 km var i stället Burman sex sekunder före Poromaa, något som växte till 16 sekunder i mål.

Jens Burman gjorde säsongens bästa lopp som åtta och Poromaa tia efter stavincidenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet