Jelena Välbe (t.v) menar att ryska laget bojkottar norsk media efter en krönika av NRK:s Jan Petter Saltvedt. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ryssland bojkottar norsk media: ”Tills hon får en ursäkt”

Uppdaterad
Publicerad

De ryska längdåkarna pratar inte med norsk media under OS.

Det meddelade ryska skidförbundets ordförande Jelena Välbe tidigare i veckan.

– Hon menar att jag beskyller Bolsjunov för att dopa sig, det gör jag inte, säger NRK:s krönikör Jan Petter Saltvedt.

I söndags skrev NRK:s krönikör Jan Petter Saltvedt i en krönika att “Bolsjunov och andra ryska åkare borde inte ha fått stå på startlinjen i detta OS”, efter Bolsjunovs storseger i herrarnas skiathlon.

– Det var en frustration som jag känt länge och den är inte mot Ryssland, den är mot IOK (Internationella olympiska kommittén) och Cas (Idrottens skiljedomstol) och de internationella organisationernas ovilja att ge ett straff som verkligen känns och ger en förebyggande effekt, säger han till SVT Sport.

OS i Peking 2022

Krönikan väckte reaktioner i Ryssland.

– En del ryska medier önskar att få svar på vad jag egentligen har emot Ryssland och jag försöker fortsatt förklara att Ryssland har blivit ett uttryck för IOK:s ovilja att ta itu med det som är ett problem, dopning och straff.

Bojkottar norsk media

Saltvedt menar att Ryssland inte fått det straff man borde efter dopningsskandalen i OS i Sotji.

– Ryssland fick aldrig straffet efter tidernas största dopingskandal i olympiska sammanhang, i alla fall den största som blivit avslöjad.

Under tisdagen fick Saltvedt reda på att Ryssland bojkottar norsk press efter hans krönika.

– Vår reporter på stadion som pratar ryska hade pratat med henne (Jelena Välbe), hon kom med en rad utspel mot mig, NRK och norrmän, om vår propaganda och att vi är dåliga förlorare. Hon ska bojkotta alla norska medier till hon får en ursäkt.

”Menar att jag beskyller Bolsjunov”

NRK-journalisten menar att hans krönika har misstolkats.

– Hon (Välbe) menar att jag beskyller Bolsjunov för att ha dopat sig, det gör jag inte. Det jag skriver är att Bolsjunov och Spitsov är en gåva till längdåkningen, de är oskyldiga. Det handlar om en internationell sport som inte har klarat att sätta upp ett exempel för framtiden, det är ett stort problem.

Under torsdagen uttalade sig ändå Välbe snabbt i norsk media.

– Jag vill över huvud taget inte prata med norska journalister. De säger bara dåliga saker om oss, säger hon NRK Sport.

– De pratar dåligt om Bolsjunov.

Stjärnan till attack på Instagram

Under torsdagen publicerade den ryska stjärnan Veronika Stepanova ett inlägg på Instagram där hon går till attack mot den norske krönikören och hela NRK. 

”Mr. Saltvedt, du vill på riktigt inte se mig på OS, eller? Ledsen om jag tar det personligt, men jag tycker det verkar som att du vill ta ifrån mig rätten att att delta i spelen eftersom du tycker det är “orättvist”. Orättvist för vem, om jag får fråga?”, skriver hon och fortsätter med en passning:

NRK verkar ha förlorat kampen om rättigheterna till OS. Försöker ni kompensera det genom att vara så högljudda?”.

Under torsdagskvällen meddelade emellertid Stepanova att hon inte längre kommer att bojkotta norsk media, i en intervju med norska Dagbladet.

– Nej, ingen bojkott från min sida, säger hon till Dagbladet.

Jan Petter Saltvedt är tydlig med att han inte har något mot de ryska åkarna.

– Jag vet inte vad som har stört Stepanova, men jag har inte sagt ett ord om att något är fel med de ryska åkarna som är i Peking, jag önskar dem lycka till, de agerar bara utifrån de möjligheter de har, de kan vara med i OS och det är de.

* I en tidigare version av artikeln stod att Jelena Välbe även ska ha krävt en ursäkt från norska kungen, en uppgift som inte stämmer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet