Frida Karlsson kollapsade efter målgången på 10 km klassiskt. Foto: Bildbyrån

Frida Karlssons tränare: Rätt beslut att starta i dag

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson svimmade efter det inledande OS-loppet – och efter dagens tävling fick stjärnan ledas ut efter en ny kollaps.

Trots det menar Karlssons tränare Per Nilsson att det var rätt beslut att låta 22-åringen starta.

– Det hade varit svårstoppat att säga att hon inte ska tävla, säger Nilsson till SVT Sport.

Tillsammans med Therese Johaug har Frida Karlsson dominerat distansloppen i världscupen den här säsongen.

Norskans form har hållit i sig över OS – två segrar på två starter. För Karlsson har det sett annorlunda ut. I skiathlonen blev hon femma, och det klassiska 10 kilometer-loppet slutade med en tolfteplats.

Hemma i Sollefteå följer Frida Karlssons personliga tränare, Per Nilsson, tävlingarna. Trots att Karlsson tog ut sig så pass mycket att hon svimmade efter skiathlonen, menar Nilsson att det var rätt beslut att låta henne starta i dag.

– Ja, hon har haft lugna dagar och gjort allt för att återhämta sig. Det hade varit svårstoppat att säga att hon inte ska tävla.

Landslagets läkare Jan Wall hade ju sagt till henne att inte träna dagen efter skitahlonen, men hon gjorde det ändå – hur ser du på det? 

– Dagen efter var hon aldrig uppe och åkte skidor, hon cyklade lite. Så ”träning” och ”träning”... Hon hade två dagars vila. Man sköljer ur lite grann. Ingen belastning, det är en del i återhämtningen.

Svåranalyserat lopp

När SVT Sport pratar med Nilsson under torsdagseftermiddagen har han precis avslutat ett telefonsamtal med Karlsson.

– Hon är besviken, som den tävlingsmänniska hon är. Men hon är inte helt nedstämd, hon är bra på att vända mindre insatser till något bra.

Nilsson menar att dagens lopp är svåranalyserat, men säger samtidigt att när det gäller kapacitet och förväntningar är det ett snäpp nedåt jämfört med var Karlsson befann sig tidigare under säsongen.

Vad beror det på att toppformen inte finns där nu?

– Svårt, det är många orsaker. Resa, höjd. Toppform är en helhelt, det är inte bara ett recept. Fysik, psyke och de yttre förutsättningarna spelar in.

Stafett på lördag

På lördag väntar damernas stafett och den 20 februari avgörs tremilen.

Vad behöver Frida göra för att ladda om nu? 

– Vila så mycket som möjligt, sitta lätt på cykel och ta en promenad – annars klättrar de på väggarna. Det man vill är att koppla bort och nollställa, det är viktigt.

SE MER: Här kollapsar Frida Karlsson efter målgång:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.