William Poromaa imponerade: Sexa i OS-skiathlonen

Vann, i överlägsen stil, gjorde ryske Alexander Bolsjunov.

För längddamerna blev det en tung start på OS, med en femteplats för Frida Karlsson och tionde före Ebba Andersson.

Även för herrarna blev det samma bästaplacering, men en helt annan känsla.

OS i Peking 2022

Poromaa åtta efter halva loppet

För när förväntningarna var medaljer, och kanske guld, för de svenska damerna var det få som räknade med framskjutna placeringar för de blågula herrarna.

Men det blev det. William Poromaa slutade, efter en imponerande insats, sexa.

– Det känns väldigt bra, så klart. Jag åker ju för medalj och inget annat, det är ju ändå ett mästerskap. Men jag måste vara ödmjuk och ta steg för steg, och för mig är det en jätteframgång och jag är väldigt glad, säger han till Discovery.

Fanns bronsförhoppningar

Han låg åtta efter den klassiska delen, och tog därefter ett par placeringar på de första fristilskilometerna. Det fanns ett tag vissa bronsförhoppningar, då tredjeplacerade finländaren Iivo Niskanen – som är starkare på klassisk stil än fristil – såg trött ut.

Men han nådde aldrig upp till en medaljkamp. Han slutade sexa, efter att ha förlorat en spurtduell om femteplatsen med norske Pål Golberg. Surt, kanske med en spurtförlust – men Poromaa var ändå nöjd med sitt lopp.

– Jag har ett mål med min karriär, och det är att bli den bästa skidåkaren jag kan, och jag vill stå överst på pallen. Men även om jag strävar efter det måste jag vara ödmjuk, och jag är nöjd i dag, säger han.

SVT Sports expert Anders Blomquist imponerades över 21-åringens insats.

– Han gör sitt bästa lopp i karriären i sin första OS-start. Han fortsätter att övertyga och överraska efter en tung säsong med få tävlingar och lite sjukdomar. Han växer varje gång man ser honom i viktiga tävlingar.

Elva som bäst i världscupen

Faktum är att Poromaa aldrig slutat så långt fram i ett världscuplopp. Hans bästa där har varit elva, något han blivit vid två tillfällen. Dessutom tog han två niondeplaceringar vid VM i Oberstdorf förra året.

Överlägsen segrare blev ryssen Alexander Bolsjunov, trots att han föll tidigt i loppet. Ryssen ryckte direkt efter skidbytet, och åkte därefter i ensam majestät resten av loppet.

Finlands första OS-medalj

Tvåa, över en minut från segraren, blev Bolsjunovs landsman Denis Spitsov, medan finske Niskanen lyckades försvara tredjeplatsen hela vägen in i mål, 49 sekunder bakom Spitsov. Det är Finlands första medalj i Peking.

– Efter en säsong med mycket problem, med en försäsong som skapade frågetecken, så är han helt överlägsen idag – i tuffast tänkbara förhållanden, säger en imponerad SVT-expert Anders Blomquist.

Övriga svenskar hade en betydligt tyngre dag. Jens Burman blev 24:a, 5.33 bakom Bolsjunov, Calle Halfvarsson blev 30:e (+6.46) och Leo Johansson blev 37:a (+8.49).

Fakta: William Poromaa

Född: 23 december 2000 i Malmberget (21 år).

Klubb: Åsarna IK.

Främsta meriter: OS-sexa i skiathlon 2022. Två niondeplatser på VM 2021, 15 km (fristil) och skiathlon. Två individuella elfteplatser som bäst i världscupen.