Landslagschefen Anders Byström (höger) fruktar kylan i Peking. Foto: Bildbyrån

Sverige fruktar kylan – vill flytta OS-sprinten

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiska kylan är en hälsorisk för längdåkarna.

Därför planerar Sverige att uppvakta Fis för att tidigarelägga tisdagens sprinttävling.

– I går gick tävlingen klockan fyra och då var Frida Karlsson helt förstörd av kylan. Då är det inte bra att sprinten går ännu senare, säger landslagschefen Anders Byström.

Tisdagens individuella sprint – med svenska guldhoppen Maja Dahlqvist och Jonna Sundling – inleds med kval klockan 16.00 lokal tid (9.00 i Sverige).

Finalpassen startar klockan 18.30 och pågår till 20.15. Detta för att passa de europeiska tv-tittarna.

OS i Peking 2022

Men åkarna får betala priset genom att tävla i tuffa förhållanden på OS-stadion i Zhangjiakou, en bergsby ungefär 20 mil norr om Peking.

Gräns vid 20 grader

Internationella skidförbundets (Fis) köldgräns går vid -20. Även om det inte blir så kallt är vinden det stora problemet, enligt Anders Byström.

Landslagschefen hävdar att det var en köldeffekt på minus 30 grader i damernas skiathlon i går. Det loppet startade klockan 15.45 lokal tid.

Efteråt var Frida Karlsson så utpumpad att svenska läkaren Jan Wall först stoppade henne från att ge intervjuer, bland annat på grund av kylan.

Flytta tävlingstid

Erfarenheten från OS-premiären gör att Sverige planerar att be Fis (Internationella skidförbundet) tidigarelägga sprinten.

– Vi har pratat inom laget om att göra en sådan förfrågan, om det är möjligt under dagen. Samtidigt tror jag inte att det är möjligt att ändra tävlingstid på grund av OS-schemat. Det hade varit en annan sak om det handlat om VM eller världscup. Detta visste man för ett år sedan, men nu ligger tävlingstiden där den ligger, säger Anders Byström.

TT: Har ni funderat på att gå samman med andra nationer i denna fråga?

– Det har vi inte tänkt på. Det var en bra idé, svarar Anders Byström.

Han menar att det är fel, ur en hälsoaspekt för åkarna, att lägga tävlingen så sent.

– Vi har de köldgränser vi har, det är inte mycket att säga om det. Man jag vet inte om man också mäter vindeffekten. Om Fis säger att det är minus 17 grader och det blåser och är minus 35 grader i vinden. Vad gör man då?

Norge tonar ned

Samtidigt har det svenska laget gjort ovanliga förberedelser inför tävlingen. Laget har bland annat köpt in speciella strumpor och värmefiltar. Mellan heaten kommer det att bli ännu viktigare för åkarna att snabbt få på sig kläder och sedan komma inomhus.

Norska herrtruppen tar köldproblemet med ro. När åkaren Erik Valnes får frågan om han stödjer tanken på att tidigarelägga tävlingarna blir svaret.

– Då ligger folk hemma och sover och kan inte se på oss.

FRÅN I GÅR: Svenskt misslyckande: Ingen medalj i skiathlon

Fakta: Schema sprinten

Tiderna för sprinten den 8 februari:

Kval herrar och damer: 16.00

Finaler: Från 18.30 till cirka 20.15

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet