Kläbo kommer in till skidbytet med Bolsjunovs stav liggande i sitt eget bås. Foto: Bildbyrån

Juryn granskade Bolsjunovs felaktiga stavbyte

Uppdaterad
Publicerad

I samband med skidbytet vid OS-skiathlonen blev den vinnande ryssen Alexander Bolsjunovs ena stav liggande i Johannes Hösflot Kläbos bås som var närmast intill. Juryn granskade ärendet men friade ryssen.

– Det upptäcktes direkt och juryn studerade noggrant om det störde Kläbo vid skidbytet, säger Fis längdchef Pierre Mignery till NRK.

Om staven hade stört Kläbo kunde ryssen ha straffats. I regelverket står det: ”Utrustning som har bytts måste ligga kvar i båset till tävlingens slut”, vilket inte var fallet med staven.

Juryn tittade därefter närmare på om staven hindrade Kläbo.

OS i Peking 2022

– Det gjorde den uppenbart inte. Johannes såg det och flyttade Bolsjunovs stav med sin egen så det beslutades att det inte skulle vara någon bestraffning från juryn, förklarar Mignery.

Om Bolsjunov fått en skriftlig varning hade det betytt att han vid nästa skriftliga varning blivit diskad, ett scenario han nu slipper frukta.

”Sånt som sker i stridens hetta”

– Det är sånt som sker i stridens hetta. Det var inte där det gick fel, säger den norska landslagstränaren Eirik Myhr Nossum. Kläbo, en av förhandsfavoriterna, blev ifrånåkt med nio minuter.

Bolsjunov och Kläbo har haft en del incidenter genom åren. Mest uppmärksammat är förra årets VM-femmil där Kläbo tog sig förbi Bolsjunov, som knäckte en stav, på upploppet och var först i mål, men blev diskad i efterhand.

– Det var en olycka, det var inte medvetet. Det bara hände och jag gick vidare, säger Bolsjunov till norska Dagbladet om dagens incident.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet