Halfvarsson kritisk: ”Då har de tappat all min respekt”

Uppdaterad
Publicerad

Världscupsavslutningen planeras fortfarande hållas i Ryssland.

Men Calle Halfvarsson är säker på att den kommer flyttas.

– Man måste sätta ner foten nu och markera, säger han till SVT Sport.

I mitten av mars ska världscupen i längdskidor avgöras. Enligt det initiala schemat ska tävlingen äga rum i ryska Tiumen.

Svenska skidförbundet har har redan slagit fast att inga svenska vinteridrottare kommer att tävla i Ryssland under den närmsta framtiden.

Det internationella förbundet, Fis (med svenske Johan Eliasch som ordförande), har ännu inte fattat ett beslut om tävlingen i Ryssland.

”Vore väldigt märkligt”

Tidigare i dag sa bland andra Jens Burman och Johannes Höfslot Kläbo att den bör flyttas.

Nu ställer sig Calle Halfvarsson i samma led.

– Jag antar att den kommer att flyttas. Det vore väldigt märkligt om den inte gör det. Om den inte gör det har jag tappat all respekt för dem (Fis), säger Halfvarsson.

Han utvecklar:

– Man måste sätta ner foten nu och markera mot Ryssland att det inte är okej.

”Diskuterade redan på OS”

Hur ser du på idrottens ansvar i en sådan här situation?

– Jag tycker vanligtvis att det inte hör till idrotten, men i ett sådant läge måste man såklart sätta ner foten, där det har gått så långt. Då tycker jag att alla sporter har ett ansvar och att man inte åker och tävlar i Ryssland.

Hur går snacket om det här bland er längdskidåkare?

– Jag har inte pratat så mycket med någon längdskidåkare om det i dag. Men vi diskuterade det redan på OS, då det började hetta till. Då talade vi om att det förmodligen inte blir några fler tävlingar i Ryssland, om de skulle kliva in i Ukraina.

Under helgen tävlar Halfvarsson i världscupen i Lahtis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.