Maiken Caspersen Falla under norska mästerskapet i februari 2020. Foto: Nyhetsbyrån TT.

Caspersen Falla om det tuffa VC-schemat: ”Naivt av Fis”

Uppdaterad
Publicerad

Världscuppremiären i längdskidor är en månad bort.

Under den fyra månader långa säsongen kommer 41 tävlingar i åtta länder att genomföras mitt under pågående coronapandemi.

– Det är naivt av Fis att köra enlig en vanlig kalender, säger Maiken Caspersen Falla till VG om kritiken mot det internationella skidförbundet. 

Falla känner inte till att de aktiva fått komma med synpunkter på upplägget av säsongen.

– Nej, det känner jag inte till. De utsätter oss och ledarna för enorma risker med den kalender som gäller nu. Vi ska resa genom så många städer och flygplatser där det är en hög smittorisk. Det är ganska många flygplatser som vi ska passera med nedsatt immunförsvar i vinter, säger Falla till norska Verdens Gang.

Corona och idrott

Det råder en oro inför säsongen.

– Att vi ska kunna köra alla tävlingar är som att tro på jultomten, om jag ska vara helt ärlig. Det är vansinnigt många olika tävlingar i olika länder. Det är offensivt i överkant så som det ser ut nu, sade Therese Johaug nyligen om planeringen.

Aamodt Kilde smittad trots att han följt rekommendationen

Efter den alpina premiären i Sölden, Österrike, förra helgen blev den regerande världscupmästaren totalt, Aleksander Aamodt Kilde, smittad av covid-19 trots att han följt alla rekommendationer. Han är nu isolerad.

Pål Golberg är ”överraskad” över att det internationella skidförbundet, Fis, inte gjort några justeringar i programmet.

– Jag tror att det blir tävlingar som blir inställda på grund av olika situationer. Det kan vara att för få nationer har anmält sig, eller att de inte kan ta sig till olika platser eller att smittspridningen är för stor, säger Ole Vigen Hattestad. 

Världscupsäsongen inleds traditionsenligt i finländska Ruka den 27 november.

KLIPP: Flourvallaförbundet skjuts ett år på framtiden (9 oktober, 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet