Falla, Nilsson och Dahlqvist. Foto: Bildbyrån

Falla om Nilssons bomb: ”Hoppas verkligen att hon lyckas”

Uppdaterad
Publicerad

Att längdskidåkaren Stina Nilsson byter sport till skidskytte slog ned som en bomb. Främsta rivalen genom åren, norskan Maiken Caspersen Falla, blev nedringd under gårdagen för att kommentera övergången.

– Jag hoppas verkligen att hon lyckas med skidskytte också, och om inte är hon självklart hjärtligt välkommen tillbaka, säger sprintesset i ett pressmeddelande.

Under söndagen upptäckte SVT Sports reporter en ovanlig syn på Östersunds skidstadion: Stina Nilsson med ett gevär på ryggen.

Ett par timmar senare kunde SVT Sport avslöja att OS- och VM-guldmedaljören byter till skidskytte nästa säsong, vilket Nilsson också själv bekräftade.

– Det är inte målet som är målet utan resan och det kommer att bli så kul att börja som nybörjare, det ska jag inte sticka under stol med. Dom som jag hittills tränat med är ju proffs och är superduktiga men jag vill lära mig hur man byter skott på två sekunder, säger 26-åringen i en video på Instagram.

Nyheten gav stort eko i skidvärlden – inte minst i Norge.

– Det är ett tufft val Stina har gjort, men också lite kul för hon gör ju det som är rätt för henne, säger Maiken Caspersen Falla i ett pressmeddelande.

29-åringen vann sprintcupen tre år i rad mellan 2016 och 2018, men fick ge sig mot just Nilsson 2019. Nu säger hon att kampen mot svenskan varit en stor motivation under åren.

– Jag önskar Stina lycka till och hoppas att hon verkligen lyckas med skidskytte också, och om inte är hon självklart hjärtligt välkommen tillbaka.

KLIPP: Stina Nilsson: ”Behöver en galen nyhet”

KLIPP: Jacob Hård om Stina Nilssons karriärbyte

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.