Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Charlotte Kalla om varför hon valde att åka Stafettvasan Foto: ULF PALM / TT

Charlotte Kalla efter comebacken: ”Försökte smälta in”

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla har gjort comeback i tävlingsspåret.

Hon strålade som om hon tagit OS-guld efter sin förstasträcka i Stafettvasan.

– Det var längesedan kroppen fick jobba på det här sättet. Det var härligt, säger den före detta längdstjärnan.

På fredagsmorgonen satte Charlotte Kalla på sig en nummerlapp för första gången sedan hennes sista ”riktiga” tävlingslopp i april 2022. Hon åkte den 24 kilometer långa förstasträckan i Stafettvasan för ett sponsorfinansierat lag.

Kalla erkänner att känslorna bubblade när hon stod på startlinjen i Berga by. Hon var en av tusentals skidåkare.

Försökte smälta in

– Det hann jag tänka på tre minuter innan start, att ”Gud, vad häftigt att få stå här i ett motionslopp”. Att jag fått så mycket perspektiv att jag törs sätta på mig nummerlappen och njuta av det jag ser bakom mig vid starten.

– Nja, en i mängden var jag kanske inte, men jag försökte smälta in så mycket som möjligt. Det var häftigt att blicka bakom mig innan start. Det var ju ett myller av åkare.

Tävlingskänsla

Ganska snabbt kom hon in i tävlingskänslan. Nästan som förr.

Vid Smågan, cirka tio kilometer efter starten, låg hon två minuter efter tätklungan som bestod av många duktiga Vasaloppsherrar. Hon kom till växlingen i Mångsbodarna som 19:e åkare, 5.26 efter täten. Kommentaren efter loppet visar att hon inte motionsåkte:

– Det var viktigt att hålla ett jämnt tempo och bli med i den grupp som höll en lämplig fart. Det var en bra grupp att slå följe med.

De övriga i Kallas lag var skidprofilerna Hans Olsson, Walter Wallberg, Jesper Tjäder och Maria Pietilä Holmner. De slutade på 18:e plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.