Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Charlotte Kalla om norska krisen och Therese Johaug: ”Supertufft” Foto: Bildbyrån.

Charlotte Kalla om Therese Johaugs kritik i norska krisen

Uppdaterad
Publicerad

Det är kris i det norska damlaget i längd.

Therese Johaug ställer sig frågande till varför förbundet inte tar tillvara på kompetensen från tidigare toppåkare och får medhåll från Charlotte Kalla.

– De har väldigt mycket erfarenhet som inte går att läsa sig till som hade varit guld värd att ha en snabb ingång till, säger Kalla till SVT Sport.

I Norge har stjärnorna Marit Björgen och Therese Johaugs karriärsavslut lämnat stora hål i den absoluta toppen.

Norge fick förvisso en segrare i totala världscupen i fjol i Tiril Udnes Weng, men i år har resultaten varit blytunga.

”Supertufft”

– Supertufft att inte få ut det man är god för. För de har kapacitet. Jag hoppas och tror att de kommer att komma igen, säger Charlotte Kalla.

Marit Björgen har tidigare sagt att hon är villig att överväga en hjälpande roll och i en intervju med NRK säger Therese Johaug samma sak.

Men ingen av dem har fått frågan vilket förvånar Johaug.

Kalla är nära vän med Johaug och håller med norskan. 36-årigen, som la ner karriären 2022, har själv fått frågan från svenskt håll om att bidra och hjälpa. Under fjolårssäsongen var hon till exempel sidekick till juniorlandslagets tränare Andreas Domeij och var med på tre träningsläger under försäsongen.

”Gav massor till mig”

Vad tror du att det gav laget?

– Det gav massor till mig. Sedan har jag fått mycket fin feedback från både åkare och ledare runt omkring, att de uppskattade min medverkan. För min del växte jag verkligen i en roll som var helt ny för mig, ledarrollen.

Är det en roll du är sugen att fortsätta med på något sätt?

– Jag vet faktiskt inte. Just nu är fokus någon helt annanstans. Jag har inte tagit mig en funderare på riktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.