Foto: Bildbyrån

”Då blir sporten väldigt liten och norsk”

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut att kunna bli många år av mästerskap utan ryska idrottare. För vissa sporter kan det resultera i en konkurrensmässig katastrof.
– Om vi tappar dem blir den här sporten väldigt liten och norsk, säger längdlandslagets Calle Halfvarsson.

Det räcker med att ögna igenom totalställningen i världscupen för att förstå vad de ryska längdåkarna, framför allt på herrsidan, innebär för sporten. Ta bort världscupledaren Alexander Bolsjunov och totaltrean Sergej Ustiugov och det blir mer eller mindre norska mästerskapen av det hela med Norge på sex av de sju första platserna.

Efter internationella antidopningsorganisationen Wadas besked att man stänger av Rysslands anitdopningsorganisation Rusada – och därigenom även ryska idrottare – från OS och VM de kommande fyra åren, finns det därför en oro inom längdsporten.

Hoppas på rättvisa

Finländaren Iivo Niskanen ligger fyra i världscupen och är den som bryter den annars totala norskryska dominansen bland herrarna. Han tror inte att sporten skulle må bra av att tappa en så stark nation som Ryssland.

– Självklart ska de bästa åkarna vara med, och inte minst med tanke på att Ryssland är ett stort land och en viktig marknad för sporten. Därför önskar man att de får ha med sina idrottare. Men samtidigt, om man inte har skött saker tillräckligt bra och inte har följt reglerna, så går det inte att göra något åt saken. Förhoppningsvis blir det ett rättvist beslut i slutändan, säger Niskanen.

Ryssland har överklagat domen till idrottens skiljedomstol, Cas, och i nuläget verkar inte heller avstängningen omfatta världscupen. Men sporten skulle ändå drabbas hårt om Ryssland försvann från VM och OS, säger landets tyska herrtränare Markus Cramer. Även för damerna vore det ett problem – Ryssland har normalt sett ett starkt damlag, men den här säsongen saknas fyra åkare som har blivit gravida – men det är framför allt herrsporten som hotas, säger han.

-Det skulle inte vara särskilt intressant att följa sporten längre. Då blir det kanske bara intressant att följa den här sporten om man bor i Norge, säger Cramer.

”Tål vi nog inte”

Han är naturligtvis part i målet, men många håller med honom.

– De måste vara kvar. Ryssland är dessutom ett stort land så det är bra att ha med dem. Om vi tappar dem, då börjar den här sporten bli väldigt, väldigt liten. Väldigt liten och norsk, säger Calle Halfvarsson.

Den tidigare storstjärnan Petter Northug, i dag expert i norska TV2, tror inte ens att norrmännen hoppas på en sport utan rysk konkurrens.

– Det vore negativt om de försvann, vi behöver ha med de bästa ryska åkarna. Annars blir det en ännu större norsk dominans. Den dominansen har nästan blivit för stor redan. Så det tål vi nog inte, säger Northug.

Markus Cramer är allra mest ledsen över att det är de aktiva som drabbas, när det enligt honom inte är idrottarna som har felat.

– Det är någon som har gjort fel på förbundsnivå, i Sotji eller i Moskva eller var det nu är, och det är verkligen skit för idrottarna. De har inte gjort något fel och det är det som smärtar mig så mycket, säger Cramer.

Inväntar Cas-besked

Så vad kommer att hända? På internationella skidförbundet, Fis, vet man i nuläget inte och inväntar beskedet från Cas. Men Jakob Swanberg, som representerar Sverige i Fis medicinska kommitté, ser ett möjligt problem i att åkare får tävla i världscupen men inte på mästerskap.

– Jag kan förstå dem som reagerar på det. Det blir väldigt svårt att förhålla sig till att vissa åkare är avstängda i mästerskap och tävlar i världscup. Det skickar konstiga signaler. Och det som alla diskuterar är: Hur gör man för att få sporten ren utan att på något orättvist sätt utesluta de rena åkarna, så att inte de drabbas?, säger Swanberg.

INSLAG: Rysk storslam i Toblach (31 december 2019)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Målgången, topp 4, 15 km fritt i Toblach

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer