Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maja Dahlvist vinnare av sprintcupen för andra året i rad. Foto: BILDBYRÅN

Dahlqvist vann sprintcupen tack vare Moa Ilars hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Efter en dramatisk dag med hjälp av Moa Ilar säkrade Maja Dahlqvist segern i sprintcupen i Lahtis. Därmed försvarade hon titeln från förra året. Dahlqvist hade råd att bli sämst femma för att säkra cupen och slutade fyra.

– Det är helt otroligt stort, säger sprintdrottningen till SVT Sport.

– Jag är sjukt glad över att det gick hela vägen och jag hade inte klarat de utan mina lagkompisar, säger Dahlqvist till SVT Sport.

Dahlqvist jublade när hon åkte över mållinjen. Tidigt släppte Emma Ribom, slutade sist som sexa, och bäddade för Dahlqvist.

I toppen försökte Jonna Sundling att rycka sönder Kristine Stavås Skidstad men blev inte av med norskan som för fjärde tävlingen i rad besegrade svenskan.

Det skilde 22 poäng i sprintcupen mellan ledande Nadine Fähndrich och tvåan Maja Dahlqvist inför dagens avslutande klassiska sprint i Lahtis. Dahqvist tog in tio poäng i prologen och var tolv efter inför finalpasset.

I den fjärde kvartsfinalen knäckte Dahlqvist en stav och var långt efter Moa Ilar på andraplatsen som garanterade avancemang till semifinalen. Dahlqvist skrek åt Ilar och blev framsläppt precis före mål och kunde gå in som tvåa efter Ane Appelkvist Stenseth.

Se situationen när Moa Ilar lägger sig för Maja Dahlqvist

”Var värt det”

– Med tanke på hur jämnt det var så var det värt det. Vi hade ju pratat om att hjälpas åt, säger Ilar med ett leende.

Dahlqvist hade lite dåligt samvete för att att Ilar fått offra sig.

– Det var tur att det var Moa som var framför även om det kände så där att hon offrade sig för mig. Det är som om jag vill gråta. Det är laget som tar det i dag och samtidigt var det bra att jag fick möta Nadine ”head to head” i semin, säger Dahlqvist.

I heatet efter kunde Fähndrich spurta förbi Frida Karlsson på upploppet och gå vidare som tvåa efter vinnande Tiril Udnes Weng.

– Vi åkte för Maja och om det behövdes skulle vi offra oss precis som Moa gjorde. Det var kul att kunna få hjälpa till, vi andra hade ju inte så mycket att åka för, säger Karlsson.

I den andra semifinalen var Dahlqvist enda svenska (tre i första semin). Hon var bara fyra in mot stadion och blev tvåa och gick till final. Hon säkrade därmed segern i sprintcupen eftersom Fähndrich var femma. 

Samtidigt säkrade Tiril Udnes Weng den totala världscupen.

Till resultaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.