Foto: TT

Dahlqvist efter uppbrottet: ”Känner mig inte som Judas”

Uppdaterad
Publicerad

Maja Dahlqvist har mötts av förståelse bland skidkompisarna efter beslutet att träna utanför landslaget.

– Jag känner mig inte som Judas. Men jag vill inte bara åka i väg på ett läger för att det är kul. Det ska ge mig något. Nu känns det som att man vill ha något mer, säger hon.

Maja Dahlqvist, som förra säsongen vann världscupens sprintcup och tog två silver och ett brons i Peking-OS, tror att det kan bli en trend att allt fler gör egna försäsongsupplägg.

– Det är inte samma skidsport nu som för fem år sedan. Utvecklingen går framåt och man måste följa utvecklingen. Vi tränar inte exakt samma som vi gjorde för fem år sedan, säger hon.

I Norge kör storstjärnan Johannes Høsflot Klæbo eget upplägg under försäsongen. I Sverige gjorde Anna Dyvik detta för ett år sedan och nu gör Linn Svahn, Frida Karlsson och Maja Dahlqvist detta inför kommande säsongen.

”Inte katastrofdåligt”

Det är en av sommarens varmaste dagar och Maja Dahlqvist återhämtar sig mellan två träningspass på Lugnet i Falun. I en miljö hon vill vara i. Vardagen med att träna, äta och vila på egen hand fungerar bra.

– Om jag ska åka i väg och vara med laget så tycker jag att man ska göra saker bättre och optimera saker. Jag vill åka i väg och känna att här utvecklas jag till hundra procent som skidåkare och inte bara vara på ett läger för att det är kul. Det ska ge mig något. Det är inte katastrofdåligt att vara med i laget. Men vi har det så bra på hemmaplan.

”Känner mig inte som Judas”

TT: Har kompisarna i landslaget och sponsorer förstått beslutet?

– Ja. Jag känner mig inte som Judas. Gruppen är super. Både tjejer och killar. Det jag nu känner mest är mot alla yngre skidåkare. Jag har alltid drömt om att vara med i A-laget. Det strävar man mot. Så är det nu tre personer som inte är med i år.

TT: Utgår framtidens landslagsmodell från hemmaplan?

– Det är på hemmaplan man gör jobbet. Någon typ av sådan modell. Jag tror någonstans att det är en väg att gå. Därför tycker jag att man ska göra ett landslag som blir riktigt exklusivt. Det ska inte handla om att få pengar för att åka i väg. Det ska vara den bästa optimala miljön för oss att samlas på.

KLIPP: Stjärnornas avhopp från längdlandslaget

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maja Dahlqvist, Frida Karlsson och Anders Byström. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.