Ebba Andersson knäckte Björgen i långlopp

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Andersson vann Reistadlöpet över 50 km efter att ha kört solo i fyra mil. På slutet närmade sig Marit Björgen men Anderssons seger var aldrig i fara.

– Jag är så nöjd med segern eftersom det är så tuff konkurrens i Ski Classics och jag tog ingenting för givet. Det var en tuff bana från början och med de här förhållandena var det ännu tuffare, säger Ebba Andersson som har ett par tävlingar kvar på hemmaplan under våren.  Han var ute i 2.38.

Ett par meter före mållinjen fick Andersson en lagerkrans och gjorde en liten segergest vid målgången. Hon väntade sedan in Björgen som var 54 sekunder efter i det lätta snöfallet. De senaste veckornas suverän, Astrid Öyre Slind, blev trea, distanserad med nästan fyra minuter.

Björgen håller på framtidsplanerna

– Det var roligt att vara på pallen i det sista loppet för säsongen. Vi får se hur det blir nästa säsong, säger Björgen, 42, och håller dörren öppen för ännu ett år med Ski Classics.

Redan efter en mils åkning satte Andersson, som åkte på fäste, in ett ryck uppför i den enorma stigningen på drygt 400 höjdmeter upp till Orta. Det kraftiga snöfall som rådde vid starten i Setermoen lade sig snabbt och svenskan hade fina förhållanden ensam med skotern i det karga arktiska fjällandskapet i Nordnorge.

Blomquist: ”Hon är kompromisslös”

– Det kännetecknar Ebbas inställning till skidåkningen. Hon är kompromisslös och älskar sin skidåkning. Säsongen kan inte bli tillräckligt lång, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

Efter den andra stora stigningen vid 33 km, av Tour de France-karaktär, hade Andersson ett försprång på 2.24 till  Marit Björgen, som tog in på de lättare stakpartierna mellan renhjordarna ner mot målet i Bardufoss.

Emma Ribom, sexa på sprinten i OS, vann spurten om fjärdeplatsen. Britta Johansson Norgren, som stakade utan fäste, slutade först på åttonde plats, nio minuter efter täten. Hon behåller dock ledningen i totalen före Ida Dahl som var nia i dag.

Ski Classics avslutas nästa lördag i Finland.

Till resultaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.