Foto: Bildbyrån

Tuffa VM-programmet kan tvinga Nilsson att avstå favoritdistans

Uppdaterad
Publicerad

Det tuffa programmet på VM i Seefeld gör att Stina Nilsson kan stå över 15 km skiathlon, en masstart som hon normalt trivs med.

– Så kan det absolut bli, säger landslagschefen Rikard Grip till SVT Sport.

Det går inte att köra alla distanser i VM utan det behöver strykas i det kompakta programmet. Grip pekar på att det under ett OS finns en vecka ytterligare för att klara av tidsschemat.

– Vi ska sitta ned med varje enskild individ. Alla behöver göra prioriteringar för att kunna prestera sitt bästa, säger Grip.

Har du pratat med Stina om grovplaneringen inför VM? Och hur ser hon själv på det här tuffa programmet?

– Ja, det har vi gjort och diskuterat att man kanske kommer att bli tvungen att ta aktiva val. Men i dagsläget konkret vad det innebär har vi inte berört.

Om du får välja, tycker du att hon ska avstå skiathlonen?

– Återigen tycker jag att det är en svår fråga att svara på i dagsläget utan vi får ser hur det ser ut när vi kommer närmare inpå med form och hälsoläget. Det är absolut en distans som kommer att diskuteras, säger Grip.

Tre för och en emot i SVT:s team

SVT:s expertteam är splittrat i frågan, precis som vem som bör komplettera Nilsson i sprintstafetten.

– Jag tror att hon vill köra och har visat den kapaciteten i år och jag tror att hon fixar det. Sveriges distanslag är inte så mycket mer än Ebba Andersson och Charlotte Kalla och de behöver alla distansåkare de kan få, säger Johanna Ojala.

Hon tror även att supertalangen Frida Karlsson kör sig in i skiathlonloppet.

– Jag tror att Frida Karlsson kan göra samma blueprintcopy som Ebba Andersson och åka junior-VM (börjar på söndag) och sedan åka rätt in i VM-laget, funderar Ojala.

Anders Blomquist tror också på start i skiathlonen för Nilsson:

– Känner hon sig sliten fram emot VM så tycker jag nog att hon ska stå över men känner hon sig riktigt stark, vilket hon visat flera gånger så tror jag att hon kör. Jag tror att det går att köra skiathlonen även om det blir en tuff inledning. Hon tål flera lopp på kort tid, säger Blomquist.

”Ingen fördel”

Även Jacob Hård tycker att Nilsson ska köra skiathlonen även om det då blir tre lopp på fyra dagar med sprintstafetten dagen därpå inräknad.

– Det är värt att göra den chansningen, säger kommentator Hård.

Mathias Fredriksson är den ende SVT-experten som tydligt tycker att Nilsson bör avstå skiathlonen:

– Ja, det bör hon göra. Hoppas att landslagsledningen väljer att inte ta ut henne. Det är ingen fördel att ha en slitsam skiathlon i benen, utvecklar Fredriksson.

Stina Nilsson har själv uttalat tveksamhet till att köra skiathlonen under VM.

Skid-VM, damer, Seefeld:

21 februari: Individuell fristilssprint (kan bli 4x1,2 km)

23 februar: Skiathlon 15 km (masstart)

24 februari: Sprintstafett (3x1,2 km per åkare i kvalet och sedan 3x1,2 km i finalen)

26 februari: 10 km klassiskt (individuell start)

28 februari: 4x5 km stafett

2 mars: 30 km fritt (masstart)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.