Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Diggins vann efter att ha tagit ut sig totalt – fick ledas ut

Uppdaterad
Publicerad

När de bästa svenska åkarna saknades vann Jessie Diggins 20 km fritt i världscupen i Davos. Amerikanskan hade en enorm avslutning och kunde passera Ingvild Flugstad Östberg som ledde med sju sekunder när mindre än tre kilometer återstod av loppet.

Diggins hade Kerttu Niskanen, som startade en minut före, före sig på upploppet och tog ut sig fulltständigt. Hon låg länge i målfållan och bara flämtade och fick hjälp av ledare när hon leddes ut och tog sig för ögonen. Solen gnistrade denna vackra vinterdag i den exklusiva schweiziska vinterorten.

– Jag fick ögonen förfrysta. Inte superfarligt, men jag har kontaktlinser och blinkade inte tillräckligt. Det gick fort. Det gjorde ont, men jag är okej, säger hon till Sportbladet.

Under tiden väntade publiken på den ovissa utgången där Ingvild Flugstad Östberg länge utmanade om segern och gjorde sin bästa tävling på flera år. Hon var 5,5 sekunder efter i mål trots att hon hade Diggins tider att åka på. Det var första gången på nästan tre år som ”Flugan” var på en världscuppall.

– Det var fantastiskt med tanke på allt som har hänt de senaste åren. Det betyder allt i ett sportsligt sammanhang för mig, säger Flugstad Östberg efter målgång till norska Viaplay.

Stora hälsoproblem i tre år

Tre gånger sedan hösten 2019 har Flugstad Östberg fått startförbud på grund av hälsoproblem.

Tiril Udnes Weng slutade fyra och har ett bastant grepp om världscupen.

Ida Dahl kom direkt från Ski Classics i La Venosta, där hon vann under gårdagen, och var två minuter efter täten och slutade 16:e som bästa svenska.

– Det var tufft men det ska det vara. Jag var lite stel från igår men när jag väl fick upp värmen så tyckte jag att det gick ganska bra. Det kanske blev lite för hårt i början men samtidigt måste man våga satsa också, säger Dahl till SVT Sport.

Dahls Ski Classics-kollega Jenny Larsson var näst bästa svenska som 33:a – dryg fyra minuter efter täten.

Den kommande veckan tas den första svenska VM-truppen ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.