Didrik Tönseth. Foto: Bildbyrån

OS-medaljören förstärker svenska långloppslaget

Uppdaterad
Publicerad

Didrik Tönseth ratades från den norska OS-truppen.

Nu satsar han istället på långloppscupen, som SVT sänder.

– Vi får se hur långt man kommer med högt syreupptag och mod, säger Tönseth till Langrenn.com.

Didrik Tönseth är en mycket profilerad skidåkare. Norrmannen har två VM-guld, ett OS-guld, samtliga i stafett, och flera individeuella pallplatser i världscupen.

Årets stora mål var att få åka OS i Peking, men så blev det inte. Med en sjätteplats som bäst under årets VC-säsong lämnades han utanför det norska OS-laget.

Nu väljer Tönseth istället att prova kapaciteten i långloppsvärldscupen, som SVT sänder.

OS- och VM-medaljören ansluter till det svenska laget Team Engcon, med Jerry Ahrlin – med flera pallplatser i Vasaloppet – vid rodret.

– Planen är att åka till La Diagonela i helgen och sedan Marcialonga 30 januari, och Jizerska 13 februari, säger Tönseth till Langrenn.com.

Blir lagkamrat med svenska stjärnorna

Norrmannen tillstår att han inte tränat något specifikt inför tävlingarna i Visma Ski Classics.

– Nej, det har inte blivit tillräckligt med stakträning. Vi får se hur långt man kommer med högt syreupptag och mod. Efter att ha sett två backlopp vunna på blanka skidor på sistone så är det i alla fall inget alternativ till att åka med fäste, säger han till Langrenn.com.

Tönseth meddelade redan under hösten att han skulle köra för Team Engcon, men var tydlig med att OS var det stora målet.

I Team Engcon blir han lagkamrat med bland annat Oskar Svensson, Jens Burman och Jenny Solin, som kommer att tävla för teamet när de har möjlighet att åka långloppscupen.

SVT Sport sänder La Diagonela på lördag, 55-kilometersloppet i klassisk teknik i Engadin, Schweiz.

KLIPP: Här vinner Johansson Norgren La Venosta (15 januari 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.